Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Kalustetrendit 2020

Suomalaiset ovat tunnetusti melko hillityn ja pelkistetyn tyylin ystäviä. Koska kiintokalusteet suunnitellaan yleensä kestämään aikaa, rohkea revittely materiaaleissa saattaa arveluttaa. Värejä ja viimeisimpiä muotivillityksiä tuntuu ehkä turvallisemmalta tuoda kotiin esimerkiksi sisustustekstiilien ja pientavaran muodossa kuin keittiökaappien ovissa. Jotain on kuitenkin tapahtunut asenteissa, sillä yhä useampi päätyy valitsemaan kiintokalusteisiin muitakin värejä kuin valkoista.

Vaatemuodissa näkyy nyt erityisesti 80- ja 90-luvun vaikutteita, ja sisustukseen ovat hiipineet takaisin holvikaaret, sametti, rottinki, kuivakukat sekä peilipinnat. Tyylisuunnat muuttuvat tietysti kalustemaailmassakin, mutta hitaammin ja hienovaraisemmin kuin pukeutumisessa. Edes trenditietoisen ei tarvitse siksi pelätä, että aika ajaisi aivan hetkessä omien materiaalivalintojen ohi. Esimerkiksi mustat keittiöt sekä mustakehyksiset tilanjako-ovet ovat olleet pinnalla jo usean vuoden ajan.

 

Mainonta pitää huolen siitä, että ajan henki vaikuttaa valintoihimme enemmän tai vähemmän, vaikka emme sitä itse tiedostaisi. Työtasojen paksuus, vetimien muoto tai hanan sävy saattavat myöhemmin viestiä jotakin remontointihetkestä, mutta onko se niin vaarallista? Laadukkaan keittiön elinkaari on joka tapauksessa pitkä, ja monet materiaalit kestävät käytön lisäksi mainiosti myös aikaa. Millaisia suuntauksia kalustamisessa sitten on havaittavissa vahvimmin keväällä 2020? Poimimme tähän muutamia.

Murretut sävyt ja tumman puun paluu
Vuosituhannen ensimmäistä vuosikymmentä leimasivat korkeakiiltoiset, valkoiset kalusteovet. Vähitellen kiilto sai väistyä ja trendi kääntyi mattapintaisten vaihtoehtojen suuntaan. Sillä tiellä ollaan edelleen. Ilahduttavan moni on ottanut ilon irti sävytysmahdollisuudestamme ja valinnut maalattuihin mdf-oviin esimerkiksi täsmälleen saman sävyn kuin huoneen seiniin. 2020-luvun kynnyksellä on selvää, että keittiö on entistä harvemmin ainakaan kokonaan valkoinen. Harmaan sävyt, murrettu vihreä, musta, beige ja tummansininen ovat puhutelleet nyt monia. Myös pähkinä ja muut tummat puulajit tekevät tauon jälkeen paluuta kalusteisiin. Muotilehdet ovat jo tovin julistaneet, että ruskea on uusi musta.

Ekologisuus ja luonnonmateriaalit
Lisääntynyt huoli ympäristöstä on saanut kuluttajat harkitsemaan valintojaan tarkemmin. Kodinkoneilta vaaditaan energiatehokkuutta, välitilat valaistaan ledeillä ja modernit hanat säästävät vettä. Myös luonnonmateriaalit nauttivat suurta suosiota, joten keittiöissä näkyy paljon puupintoja sekä kivitasoja.

Aamiaiskaapit ja modernit mekanismit
Uudisrakentamisessa on jo pitkään suosittu oleskelutiloihin yhdistyviä avokeittiöitä. Samalla on herännyt toive rauhallisemmasta yleisilmeestä ja helpommin siistinä pidettävästä keittiöstä. Muutama vuosi sitten aamiaiskaappi oli vielä suhteellisen tuntematon käsite, mutta se on nopeasti löytänyt tiensä remontoijien toivelistalle. Kodinkoneiden ja keittiötarvikkeiden ei haluta olevan esillä silloin kun niitä ei käytetä, ja erilaiset aamiaiskaappiratkaisut vastaavat tähän tarpeeseen. Myös keittiön muut toiminnot ja kodinkoneet integroidaan harkitusti kalusteovien taakse. Mekanismien rooli on korostunut kalusteratkaisuissa entisestään. Sähköisesti avautuvat ovet saattoivat olla vielä 10 vuotta sitten hifistelyä, mutta nyt ne ovat monille arkipäivää. Räätälöintimahdollisuutemme merkitsee sitä, että toteutamme myös esimerkiksi esteettömiä kalusteratkaisuja.

Terrazzo, kvartsi, keramiikka 
Ensin tuli marmorihuuma, ja nyt sisustuslehtien sivuilla hehkutetaan terrazzoa. Selvää on, että eläväpintaiset luonnonmateriaalit ja niiden jäljitelmät ovat hyvin trendikkäitä. Samalla ne ovat kuitenkin melko ajattomia valintoja. Kivitasojen ystävät ovat innostuneet viime vuosina erityisesti kvartsista, joka on luonnonkiveä kestävämpää kivikomposiittia. Muualla Euroopassa on jo pitkän aikaa suosittu keramiikkatasoja, joiden kysyntä on Suomessakin nyt selvässä kasvussa.

Lasi, rulo, pyöreät muodot ja metallinhohto
Vaikka kalusteissa suuntaukset muuttuvat vaatemuotia hitaammin, uusia ilmiöitä on silti vuosittain helppo havaita. Esimerkiksi rulo- ja lasiovet ovat tauon jälkeen taas suosittuja, samoin pyöristetyt muodot. Jos joku kehtasi ennustaa muutama vuosi sitten kuparihanoja hetken hitiksi, hän oli väärässä. Metallisävyjen suosiolle ei nimittäin näy loppua, ja hohtoa valitaan nyt mattapintojen kumppaniksi isomminkin esimerkiksi keittiön välitilaan. Jos olet enemmän viileiden sävyjen ystävä, saatat ilahtua uuteen StalaTexiin. Vanha kunnon rst on nimittäin tehnyt näyttävän paluun eläväpintaisessa muodossa. Myös perinteiset, kuvioimattomat terästasot nauttivat jälleen suurta suosiota.

Persoonaa peliin
Trendejä tärkeämpää on mielestämme aina huomioida, millaiseen ympäristöön ja millaisille käyttäjille kalusteratkaisua ollaan suunnittelemassa. 50-luvun taloon ei välttämättä sovi tyyliltään yhtä moderni keittiö kuin uudiskohteeseen. Siksi trendit eivät mielestämme saa olla suunnittelun ainoa lähtökohta. Myöskään liika varovaisuus ei välttämättä kannata, sillä kaikkeen voi kyllästyä – tai olla kyllästymättä. Nykyään onkin onneksi muodkasta myös olla persoonallinen ja kokeileva. Pihkala-blogin Maija päätti yhdistellä keittiössään rohkeasti eri tyylejä. Rst-tasojen, industrial-henkisten yksityiskohtien ja mudanvihreiden ovien yhdistelmä onnistuu olemaan samalla sekä ajankohtainen, kiinnostava että tyyliltään 50-luvun taloon sopiva. Rohkenemme väittää, että oman maun mukaiset valinnat miellyttävät silmää pisimpään ja ovat juuri sinun kodissasi aina ajan hermoilla.