ajankohtaista

Keittiösuunnittelun abc

By 26.10.2017 24 kesäkuun, 2019 No Comments

Mistä ihmeestä tietää, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun haluaa uuden keittiön? Aika paljonkin kaikenlaista, mutta yksinäsi sinun ei tarvitse pähkäillä. Riittää kun ilmestyt myymäläämme pohjapiirroksen tai suuntaa antavien mittojen kanssa. Asiantunteva kalustesuunnitelija osaa kyllä kysyä oikeat kysymykset ja johdatella projektia vastaustesi perusteella oikeaan suuntaan. Totta kai asiaa silti auttaa, että olet jo valmiiksi pohtinut muutakin kuin sitä, minkä sävyisen haluat uudesta keittiöstäsi. Visuaalisuus on tietysti tärkeää, mutta kiittelet itseäsi myöhemmin, jos keittiösi myös toimii parhaalla mahdollisella tavalla omiin tarpeisiisi.

Mietintämyssyyn:

Talouden koko
Montako teitä parhaimmillaan tai pahimmillaan hääräilee keittiössä samanaikaisesti?

Työskentelytila
Oletko ahkera leipuri? Työtasoa on harvemmin liikaa, mutta varsin monilla sitä on liian vähän. Jos karsit tasotilan minimiin, et luultavasti leivo joulupipareita ainakaan omassa keittiössäsi.

Säilytysmieltymykset
Haluatko kaiken mahdollisen piiloon vai käyttötavarat nätisti esille? Yläkaapittomuus ja erilaiset avohyllyköt ovat olleet viime vuosien trendi. Kauniit astiat toki ilahduttavat silmää, mutta pölykammoisille avosäilytys ei välttämättä ole se järkevin vaihtoehto. Minimalistia viehättää kenties enemmän aamiaiskaappi, joka kätkee kätevästi sisälleen jopa keittiön pienlaitteet.

Siivousinto
Jos et jaksa koko ajan kulkea rätti kädessä, mutta et myöskään kestä sormenjälkiä pinnoissa, kannattaa asiasta mainita keittiösuunnittelijalle. Materiaaleja on nykyään tarjolla valtavasti. Osa niistä on hyvinkin huolettomia, osa vaatii vähän enemmän hoitoa ja puunausta.

 
Keräilijä vai konmari?
Joissakin perheissä astiasäilytykseen riittää muutama vetolaatikko, toisissa talouksissa taas mikään määrä kaappitilaa ei tunnu olevan tarpeeksi. Mieti etukäteen, missä haluat mitäkin säilyttää, niin vältyt valmiissa keittiössä ”mikään ei mahdu mihinkään” -yllätykseltä.

Jätelajittelu
Kuinka perusteellisesti lajittelet ja paljonko roskaa kertyy? Nämä tiedot vaikuttavat (tai ainakin niiden kannattaisi vaikuttaa) oleellisesti jäteastioiden määrään, kokoon sekä sijoitteluun.

Valaistus
Hämyvalaistus on ehkä tunnelmallinen, mutta kokkaaja ei pärjää ilman häikäisemätöntä kohdevaloa. Keittiössä onkin hyvä olla teholtaan ja laadultaan erilaisia valolähteitä. Varsinkin herkkäsilmäisten kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten valo heijastuu erilaisista pinnoista.

Tiskaus ja kuivaus
Likaisia astioita ei pääse pakoon muuten kuin syömällä aina ulkona. Siksi on syytä miettiä, miten kipponsa ja kupponsa yleensä puhdistaa. Jos tiskaat tunnollisesti käsin, saatat tarvita keittiöösi astiankuivauskaapin ja kaksi allasta. Nykyään on paljon meitäkin, jotka suostumme pesemään käsin korkeintaan paistinpannun. Meille riittää yksi allas emmekä kaipaa edes sitä kuivausritilää. Astianpesukoneita sen sijaan saa mielellään olla kaksi rinnakkain.

Ergonomia
Sijaitsevatko liesi, vesipiste ja kylmälaite toisiinsa nähden toimivasti? Jaksatko kyykkiä lattiatasossa täyttämässä tai tyhjentämässä astianpesukonetta, vai olisiko selälle ystävällisempää sijoittaa kone ylemmäs? Jos perheen ykköskokki on kaksimetrinen, sekin on syytä ottaa huomioon keittiötoimintojen sijoittelussa ja kenties jopa työtason korkeudessa. Vakiomitat eivät automaattisesti ole kaikille ne parhaat.

Saareke
Se on monen remontoijan toivelistalla, mutta mahtuuko saareke oikeasti keittiöösi järkevästi? Ympärille tulee jäädä myös tilaa toimia ja availla ovia.

 
Osaatko tai jaksatko itse?
Moni kuvittelee remontoivansa itse tuosta noin vain, emmekä tietenkään halua lannistaa. Totuus kuitenkin on, että ammattilaiset hoitavat homman puolestasi näppärästi ja hyväntuulisesti. Saatat säästää ajan ja hermosi lisäksi lopulta myös rahaa, kun tilaat koko urakan keskitetysti yhdestä osoitteesta.

Ja sitten on tietysti vielä se budjetti. Faktahan on, että ulkoisesti hyvinkin samalta näyttävän keittiökokonaisuuden voi toteuttaa aika laajalla hintahaarukalla. Tiedättehän sisustuslehtien ”pihistä vs. panosta” -kuvakollaasit? Tiukan budjetin remontoijalle voisimme suositella valkoista kalusteovea melamiinipintaisena ja väljemmän budjetin kalustajalle viilupintaisena. Hintaero on moninkertainen, mutta yleisvaikutelma molemmissa valkoinen keittiö. Kannattaa siis jo etukäteen vähän miettiä, mitä on kokonaisuudesta valmis maksamaan. Rohkeasti vaan budjettia pöytään, sillä vaihtoehtoja kyllä löytyy! Ja jos ei tee mieli tinkiä mistään, onneksi on myös Unique Home -rahoitus.

Annina Avoranta-Salminen