Skip to main content
Arkisto

Keittiövuosi 2018

Blogissamme on ollut viime aikoina hiljaista mutta Orikedolla ei. Kevät on herätellyt remonttivimman ja kaikki tuntuvat nyt haluavan kotiinsa Unique Homea. Olemme imarreltuja – eikä ole aika päässyt käymään pitkäksi. Vuosi on ehtinyt jo pitkälle, joten on korkea aika kurkistaa, millaisia trendejä 2018 tarjoilee kalustajille.

Vaatemuodissa ei ole voinut viime aikoina välttyä törmäämästä samettiin, mutta keittiössä pinnat pysyvät edelleen sentään pääasiassa kovina. Aamiaiskaappi on vähintään joka toisen remontoijan toivelistalla eikä kysyntä taida ihan heti olla rauhoittumassa. Kieltämättä on kovin kätevää, että sotkut saa kiireessä nopeasti piiloon ovien taakse. Tätä mieltä on myös Unique Home -keittiön omistaja ja Kettukarkki-blogia kirjoitteva Maire, jonka mielestä aamiaiskaappi on ”ehkä paras keksintö ikinä”.

 
Aamiaiskaappia vähän tuoreempi ilmiö on yläkaappien paluu. Tämä lienee iloinen uutinen kaikille, joiden astiat eivät yksinkertaisesti mahdu muutamaan vetolaatikkoon. Eiväthän yläkaapit missään vaiheessa ole kokonaan kadonneet, mutta vähäeleisyyden vuosina seinät haluttiin usein jättää tyhjiksi. Nyt minimalistisuus on saanut väistyä ja runsaampi sisustustyyli valtaa koteja. Avainsanana on silti keveys, joten modernit yläkaapit ovat siroja ja niihin yhdistellään avosäilytystä. Siinä missä keittiön pienkoneet halutaan nyt piilottaa aamiaiskaappiin, kauneimmat kipot ja kupit saavat olla esillä päivittäisenä silmänilona. Keittiökokonaisuuksissa näkyy varsinkin mustia metallihyllyköitä, joita löytyy monen valmistajan valikoimista.

 
Valoisaa vaaleaa vai tulista tummaa? Yhtä ja oikeaa sävymaailmaa ei tällä hetkellä pysty kukaan nimeämään. Vaikka sisustuslehdet tarjoilevat dramaattisen tummia sävyjä, rinnalla näkyy yhtä lailla skandinaavista vaaleutta. Monien mielestä valkoiset kaapinovet ovat aina se varmin ja aikaa kestävin valinta. Samalla kuitenkin mattamustat keittiöt ovat suositumpia kuin ehkä koskaan. Vaaleissa kalustekokonaisuuksissa valkoinen on saanut haastajan harmaasta. Myymme paljon maalattuja kalusteovia, joihin asiakas voi valita juuri mieleisensä sävyn yleisimmistä sisämaalikartastoista. Aika usein sormi pysähtyy nyt osoittamaan jotain harmaan sävyä. Kaikki trendit eivät todellisuudessa kovin vahvasti hyppää sisustuslehdistä todellisiin suomalaiskeittiöihin, mutta aikaansa seuraavat ja värejä pelkäämättömät remontoijat suosivat nyt myös vihreän ja sinisen sävyjä.

Luonnonmateriaalit näkyvät tällä hetkellä vahvasti sisutuksessa ja myös kalusteissa. Kivipintojen suosio on kasvanut viime vuosina ja aito marmori houkuttelee monia. Toisaalta myös puu on palannut näyttävästi keittiöihin, mikä näkyy meilläkin viiluovien lisääntyneenä kysyntänä. Massiivipuinen taso puolestaan pehmentää kauniisti esimerkiksi niitä suosittuja mattamustia kalustekokonaisuuksia.

 
Metallisävyt jatkavat edelleen kalustuksen mausteena. Hanoista alkanut villitys on laajentunut, ja kuparia kumppaneineen käytetään nyt myös altaissa tai vaikka kaapinovissa. Viime vuonna sisustuslehdet julistivat trendikkäimmäksi metalliksi messingin, ja tänä vuonna on kromin vuoro. Omaa mielimetalliasi voit valita esimerkiksi vetimiin, jotka ovat taas palanneet kalustajien suosioon pitkän vetimettömän kauden jälkeen. Metallien hohdon lisäksi myös luonnonmateriaalit ovat löytäneet tiensä nuppeihin ja kahvoihin. Saisiko olla kiveä, nahkaa, puuta vai jotain ihan muuta?

 
Tyylisuuntauksia tulee ja menee. Niitä on hauska seurailla, mutta tärkeintä on kuitenkin miettiä, millaisessa keittiössä oikeasti viihdyt. Jos ajattomuus tuntuu tärkeältä, karta hetken muotivillityksiä. Mikäli taas rakastat värejä, miksi turhaan pelätä kyllästymistä? Kun valitset itse oloiset materiaalit ja värit, kokonaisuus kestää varmasti myös aikaa.

Annina Avoranta-Salminen