Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Kodikas ja kotimainen 2021

Nähdäänkö suomalaiskodeissa vuonna 2021 taivaansinisiä ja keltaisia keittiöitä? Ehkä nähdäänkin, mikäli sisustajat innostuvat Pantonen ja Tikkurilan nimeämistä vuoden väreistä. Usein kiintokalusteisiin haetaan kuitenkin neutraalia sävymaailmaa, ja trendeillä leikitellään esimerkiksi keittiötekstiileissä ja somistuksessa.

Kotikeskeisyys

Vuosi vaihtui mutta kotikeskeisyys jatkuu. Maailmantilanteelle emme ehkä paljoa mahda, mutta omassa kodissa tilanne on onneksi paljon helpompi ottaa haltuun. Etätyön lisääntyminen on kasvattanut kodin toiminnallisuuteen kohdistuvia vaatimuksia, joten kalusteratkaisuilta odotetaan ennen kaikkea muunneltavuutta. Räätälöidyillä ratkaisuilla pienestäkin kodista saadaan käytössä oleva tila hyötykäyttöön. Tämä voi tarkoittaa vaikka liukuovien taakse piiloutuvaa kontikonttoria tai pyörillä varustettua laatikostoa, jota on helppo siirrellä kotona tarpeen mukaan. Runsas kotiseinien tuijottelu on johtanut myös siihen, että monessa perheessä on peruuntuneiden lomamatkojen sijaan päätetty toteuttaa vaikkapa se 10 vuotta suunnitteilla ollut keittiöremontti.

Vuoden värit

Suomalainen Tikkurila nosti vuoden 2021 värinä esiin vaaleansinisen Cumuluksen, joka viestii valoisammasta tulevaisuudesta. Väritrendejä tutkivan ja määrittelevän Pantonen mukaan vuosi 2021 on puolestaan ”ultimaattisen harmaa ja valoa tuovan keltainen”. Siksi se nimesi tälle vuodelle kaksi eri sävyä, joita kuvailee näin: ”vaatimaton harmaa, jolla selviämme kunnes  meidät kaikki on rokotettu, sen jälkeen villi valaiseva keltainen loppuvuodelle.” 

Ainakin yhden kelta-harmaan keittiön pääsemme tänä vuonna toteuttamaan, sillä Tiina on sellaisen jo suunnitellut asiakkaalleen. Maalattujen kalusteovien sävyt napattiin Tikkurilan sisämaalikartastosta.

keittiötrendit 2021

Kun maailma ympärillä myllertää, kotiin kaivataan toiminnallisuuden lisäksi viihtyisää tunnelmaa ja harmoniaa. Siksi luonnosta lainatut sävyt ja materiaalit jatkavat vahvana trendinä. Ne ovat myös pohjoismaisen tyylin kulmakiviä, joita voi pitää pitkälti ajattomina. Vuonna 2021 väritrendit ovat kenties menossa vähän aiempia sesonkeja mehukkaampaan suuntaan. Keltaisen lisäksi oranssia vilahtelee sisustuslehtien sivuilla kuin 70-luvulla konsanaan. Ruskean sävyt ovat myös edustettuina vahvemmin kuin pitkään aikaan.

Kotimaisuus ja vastuullisuus

Kotimaisuuden arvostus nousi viime vuonna kohisten, ja sama trendi jatkuu edelleen. Suomalaisen Työn Liiton tuoreen tutkimuksen mukaan yhä useampi kuluttaja on kiinnostunut hankkimiensa tuotteiden alkuperästä ja vastuullisuudesta. Jopa 71% vastaajista kertoi Avainlipun vaikuttavan ostopäätökseensä vähintään melko paljon. Paikallisuus ja kotimaisuus nousivat tärkeimpien valintakriteerien joukkoon myös Unique Homen teettämässä asiakaskyselyssä. Meillä asiakkaan on mahdollista vaikka kurkistaa tuotannon puolelle ja seurata omien kalusteidensa valmistukseen liittyviä vaihteita. Suurin osa kalusteistamme ja asennusksistamme myydään paikallisesti Turun talousalueelle, joten myös kuljetusmatka asiakkaan luokse on tyypillisesti varsin lyhyt.

Avainlippu keittiökalusteet

Eroon kertakäyttökulttuurista

Sisustustrendeissä on tällä hetkellä viitteitä useampaan kuin yhteen menneeseen vuosikymmeneen, joten valintoja on helppo tehdä omien mieltymysten mukaisesti. Ajan henkeen kuuluu myös se, että kertakäyttökulttuurille halutaan pistää kampoihin. Trendien kiertokulku on siksi hidastunut, ja vuosi sitten kirjoittamamme katsaus tuntuvat yhä ilahduttavan ajankohtaiselta.

Muodot ovat edelleen kodikaan pehmeitä, mikä näkyy esimerkiksi hanojen kaarevuutena ja vetimissä nuppimallien suosiona. Wc:n valopeilikin on nyt malliltaan pyöreä. Puu on vahvasti mukana sisustuksessa – kalusteovissa yleisimmin viiluna tai sitä jäljittelevänä pintana. Myös kaksiväriset keittiöt näyttävät taas ajankohtaisilta, joten jos et osaa päättää, valitse eri sävyä tai kuosia ylä- ja alakaapistoihin!

kensapuu opaali

Esimerkkejä toteuttamistamme kalustekokonaisuuksista löydät tuoreesta esitteestämme, jonka voit joko noutaa mukaasi myymälästämme tai selailla virtuaalisesti nettisivuillamme. Kodikasta ja kotimaista vuotta!

Keittiökalusteet