ajankohtaistaetusivu

Luonnosta lainattua

By 8.9.2020syyskuu 21st, 2020No Comments
Keittiöliike Turku

Sammal, savi, hiekka, pellava. 2020-luvun alun keittiöissä ovien sävyt lainataan luonnosta. Toisaalta myös reippaammat värit ovat pinnalla, ja niitä näemme jatkossa kenties enemmänkin. Pantone nimittäin julisti vuoden 2020 väriksi klassisen sinisen ja Tikkurila mehukkaan keltaisen Lemonaden. Ilahduttavaa onkin, että pinnalla on samaan aikaan erilaisia tyylisuuntia, joista jokainen voi napata itselleen mieluisia elementtejä kotiinsa. Toteamme saman kuin monesti ennenkin: Oman maun mukaisia valintoja jaksat todennäköisesti katsella pisimpään.

Alkuvuodesta teimme katsastuksen vuoden 2020 trendeihin, jotka näkyivät vahvasti myös elokuun lopussa päättyneillä asuntomessuilla. Tuusulan messukodeissa mustien keittiöiden mahti jatkui, mutta joukossa oli myös värejä, kuten sinistä ja vihreää. Mitä muuta kuuluu mielestämme kalusterintamalle? Kokosimme kuuden kohdan katsauksen.

1. Luonnonläheisyys ja ruskean sävyt

Lämmin tunnelma on jo joitakin vuosia tehnyt vahvasti paluuta suomalaisiin koteihin. Ylenpalttinen vaaleus on saanut tehdä tilaa reippaammalle värienkäytölle sekä maanläheisille beigen, ruskean, vihreän ja harmaan sävyille. Meidänkin myymälässämme murrettujen maalivärien kartasto on ollut ahkerassa käytössä, ja yhä useampi rohkaistuu valitsemaan kalustukseen jotakin muuta kuin valkoista. Kutsuva yleisilme on helppo luoda tosiaan lähellä olevilla sävyillä, ja samaa vihertävän harmaata saattaa päätyä nyt sekä keittiön seiniin että kaapinoviin. Kontrastia kokonaisuuteen tuo sopiva määrä mustaa, joka terästää muuten pehmeää sävymaailmaa.

Luonto tulee sisälle sävyjen lisäksi nyt myös materiaaleissa. 80-luvulla sisutuksessa käytettiin paljon pyökkiä ja mäntyä. Pitkän valkoisen kauden jälkeen kiintokalusteissa nähdään taas paljon massiivipuuta ja viilua. Ihmekös tuo, sillä puun hilijalanjälki on pieni, joten materiaali istuu mainiosti vallalla olevaan ekologisuustrendiin. Suomalaisten suosikkeja ovat tammi ja skandinaavisen vaaleat puulajit, mutta koska ruskean sävyt ovat tehneet näyttävän paluun, myös pähkinä näyttää taas ajankohtaisilta. Luonnollisuustrendi näkyy siinäkin, että pinnat saavat olla nyt aitoja ja jopa oksaisia. Puu on siitä hieno materiaali, että sitä voi käsittelemällä uudistaa myöhemmin toisen sävyiseksi. Työtasoihin valitaan nyt usein myös kiveä tai kivikomposiitteja – luonnollisia valintoja nekin.

 

2. Kotimaisuus

Vuoden 2020 ykköspuheenaihe on epäilemättä ollut koronavirus, jonka vaikutukset ulottuvat laajalle. Jos pandemiasta pitää jotakin hyvää keksiä, ainakin se on saanut suomalaiset arvostamaan entistä enemmän kotimaisia tuotteita ja palveluja. Nyt jos koskaan on trendikästä suosia lähituontatoa ja olla perillä hankkimiensa tuotteiden alkuperästä. Unique Home -kalusteille ja -asennuspalvelulle on myönnetty korkeasta kotimaisuusasteesta kertova Avainlippu. Ovathan sinunkin valintasi sinivalkoisia?

 

 

3. Pehmeät muodot

Pehmeys näkyy sävymaailman lisäksi myös muodoissa. Kova kulmikkuus on saanut väistyä, mikä näkyy selvästi esimerkiksi kalustevetimissä. Erityisen suosittuja ovat tällä hetkellä pyöreät nupit. 80-luvulta tutut kaarevat oviaukot näyttävät taas moderneilta, ja mummolan vintiltä kaivetaan esiin rottinkisia huonekaluja.

 

 

4. Toiminnallisuus

Riittävä määrä jäteastioita, aamiaiskaappi ja kaikki mahdollinen piiloon. Tällaisia toiveita kirjataan nyt ylös suunnittelutapaamisissa. Vaikka erilliskeittiöiden paluusta on nähtävissä hienoisia viitteitä uudisrakentamisessa, avokeittiöt ovat edelleen hyvin yleisiä. Siksi kalustekokonaisuudesta toivotaan helposti siistinä pidettävää ja muuhun sisustukseen sopivaa. Etätöiden lisääntyminen on omalta osaltaan kasvattanut kotiin kohdistuvia toiminnallisuusvaatimuksia.

Aamiaiskaapit ovat tulleet jäädäkseen. Niiden ideana on, että keittiön työtasot on helppo pitää tyhjinä, kun usein käytössä oleville pienlaitteille löytyy oma paikkansa kaapin sisältä – silti helposti käden ulottuvilta. Aamiaiskaappi ei välttämättä edes vaadi ruhtinaallista tilaa. Esimerkiksi ylöspäin avautuva rulo-ovi sekä oman tuotantomme ulosliukuva tarjotintaso tarjoavat toimivia vaihtoehtoja pieneen keittiöön.

Äärimmilleen vietynä keittiö ei edes näytä keittiöltä, kun lähes kaikki toiminnot on integroitu ja piilotettu ovien taakse. Erilaiset mekanismit nostavat keittiökokonaisuuden hintaa, mutta vielä enemmän ne lisäävät toiminnallisuutta. Suosiotaan kasvattavat nyt esimerkiksi haitarimaisesti sivulle avautuvat WingLine-taiteovet, joista löydät esimerkin myymälästämme.

 

 

5. Pienet mutta tärkeät yksityiskohdat

Vaikka monet keittiön toiminnoista piilotetaan nyt ovien taakse, myös keittiön ulkoiset detaljit ovat tietenkin tärkeitä. Hanat ja vetimet hohtavat edelleen metalliväreissä, joista suosituin lienee tällä hetkellä messinki. Tasoissa ja pinnoissa nähdään kauniita, luonnollisia kuoseja. Yksi uudemmista trendeistä on yhdistää liesituuletin tasoon, jolloin lieden sijoittelu on vapaampaa kuin aiemmin. Ilmanvaihto järjestyy huomaamattomasti myös keittiösaarekkeeseen, kun tason yläpuolelta ei tarvitse etsiä paikkaa liesituulettimelle. Tasoon integroitu ratkaisu vetää käryt ja höyryt alaspäin.

 

6. Persoonallisuus ja oman tyylin löytäminen

Suosittelemme aina pitämään mielessä, että kalustat ensisijaisesti itseäsi ja perhettäsi varten. Tunnet parhaiten omat tapasi ja mieltymyksesi, joskin taitavat kalustemyyjämme auttavat mielellään luovimaan vaihtoehtojen viidakossa. Emme kuitenkaan myy sinulle trendejä, vaan tavoitteenamme on tehdä arjestasi mahdollisimman toimivaa ja sinun näköistäsi. Herättelemme huomioimaan valinnoissa myös talon rakennusaikakauden. Siinä missä vähäeleinen tasoliesituuletin sopii upeasti moderniin uudisrakennukseen, saattaa vanhan puutalon henkeen istua paremmin perinteinen kupumalli.

Myymäläämme on saapunut monelaista uutta, ja muutamia mallikeittiöitäkin on juuri valmistumassa. Tule tutustumaan!