Pakko olla in?

Suomalaiset ovat tunnetusti hillityn ja pelkistetyn tyylin ystäviä. Koska kiintokalusteet suunnitellaan yleensä kestämään aikaa, harva uskaltaa revitellä värivalinnoissa. Viimeisimpiä muotivillityksiä tuntuu turvallisemmalta tuoda kotiin esimerkiksi edullisten sisustustekstiilien ja pientavaran muodossa. Liika varovaisuus ei kuitenkaan kannata, sillä vaikka valitsisit keittiöösi perussävyt ja -materiaalit, 10 vuoden päästä kokonaisuus huutaa helposti edellisen vuosikymmenen nimeä. Trendit muuttuvat nimittäin kalustemaailmassakin, vaikkakin hitaammin ja hienovaraisemmin kuin pukeutumisessa.

Kevään 2015 muotilehdet ovat julistaneet 70-luvun paluuta ja pillifarkkujen hylkäämistä. Hippitrendiin on helppo hypähtää mukaan leveälahkeisilla housuilla ja kukallisella tunikalla. Myös kalustemessuilla esitellään vuosittain uutuustuotteita, mutta koko keittiötä ei sentään ole tarvetta remontoida aina sesonkien vaihtuessa. Laadukkaat rungot, ovet ja tasot kestävät kyllä aikaa ja käyttöä. Jos kuitenkin kaipaat kokonaisuuteen sitä jotakin, kannattaa katse kohdistaa yksityiskohtiin. 70-lukuun ihastunut sisustaja päivittää keittiönsä ilmeen esimerkiksi vaihtamalla vetimet nahkaisiksi.

Mikä sitten on kuuminta hottia tällä hetkellä? Korkeakiiltoiset, valkoiset kalusteovet olivat pinnalla vuosikausia, ja arviolta 90% asiakkaista päätyi valinnassaan niihin. Vähitellen trendi on kääntynyt mattapintaisten vaihtoehtojen suuntaan. Vuonna 2015 myydäänkin taas selvästi enemmän maalattuja ovia ja pehmeän murrettuja sävyjä. Myös puuovet ovat palanneet suosioon ensimmäistä kertaa 90-luvun jälkeen. Tasomateriaaleissa perinteisten kiven, puun ja laminaatin rinnalle ovat nousseet erilaiset komposiitit (solid surface). Suuria muutoksia on tapahtunut viime vuosina myös mekanismeissa. Sähköisesti avautuvat kalusteovet olivat vielä muutama vuosi sitten hifistelyä, mutta nyt jo arkipäivää.

Piensisustuksessa ovat viime vuosina hohtaneet vahvasti metallivärit. Esimerkiksi vaateripustimissa, tyynyissä ja kyntteliköissä on näkynyt paljon kuparia. Metallin kiiltoon yhdistetään marmoria tai rouheita betonipintoja. Tämä trendi on hiipinyt nyt myös keittiöihin ja kylpytiloihin. Ajan hermoilla oleva kalustaja valitsee valikoimistamme keittiö- ja wc-hanansa esimerkiksi rosen, kuparin tai messingin sävyisenä.

Trendien seurailua tärkeämpää on kuitenkin tehdä kodista omien mieltymysten mukainen. Esimerkiksi allekirjoittanut halusi uuteen kotiinsa tehosteseiniä, vaikka kyseinen tapa on kuulemma jo ihan passé. Sisustuslehtien mukaan nyt kuuluu tapetoida taas koko huoneen seinät kukikkaiksi. Mutta entä jos niistä ruusuista ei oikeastaan edes tykkää?

Annina Avoranta-Salminen -markkinointipäällikkö