Keittiö on kodin sydän, mutta ei sitä sydäntä tarvitse lähteä vaihtamaan, vaikka pulssi alkaisi vähän hidastua. Joskus kasvojenkohotus riittää.
Yrittäjäpariskuntamme 11-vuotias keittiö sai osittaisessa remontissa uuden ulkokuoren. Tomi valmisti kalusteovet sekä muut näkyvät osat tammiviilusta ja käsitteli ne Rubio Monocoat -sävyllä Castle Brown. Suurin osa mekanismeista ja kaapistojen sisäosista oli edelleen mainiossa kunnossa, joten niiden vaihtaminen ei tuntunut tarpeelliselta. Aamiaiskaappeihin Tomi kuitenkin valmisti viilurungot, koska ovia pidetään usein auki ja ilme näyttää näin viimeistellymmältä.
Kun alkuperäistä keittiötä suunniteltiin, aamiaiskaapit vasta tekivät tuloaan. Niiden suosio on vuosikymmenessä räjähtänyt, ja uusia mekanismeja on ilmestynyt markkinoille. Hettich WingLine tuntui nyt sopivimmalta valinnalta tuplaovelliseen kaappin. Uudistuksessa päätettiin luopua täyskorkeista ovista ja sisälaatikoista. Ovirytmityksen harmonia hiukan kärsi, mutta käytettävyys parani, kun ahkeralla käytöllä oleviin vetolaatikoihin pääsee nyt suoraan käsiksi. Toiminnallisuutta kannattaakin aina puntaroida oman perheen tottumusten kannalta. Uudet puolikorkeat ovet Tomi valmisti lasiaukolla ja liitti niihin Lasilinkin pronssista raitalasia. Liiketunnistimella toimivaa led-valaistusta varten hän jyrsi runkoon upotusuran. Kapeampi aamiaiskaappi kätkee sisäänsä kahvikoneen, jonka käyttöä helpottaa ulosliukuva tasoratkaisumme.
Remontin urheilullisin osuus oli saarekkeen korotus, johon pääsi osallistumaan koko perhe. Kokonaisuutta nostettiin 5 cm ylemmäs käsitunkkien avulla, mikä onnistui hyvin runkoja purkamatta. Uusi 95 cm:n työskentelykorkeus on nyt mukavampi myös perheen pisimmille kokkaajille. Komposiittitasot saivat jäädä paikoilleen, sillä ne ovat kovasta käytöstä huolimatta edelleen hyvässä kunnossa. Myös kaasuliesi on alkuperäinen.
Tässä keittiössä ei kinastella tiskikoneen tyhjennysvuoroista. Arjessa kiertävät usein samat kipot ja kupit, joten kahden koneen taktiikan on todettu säästävän aikaa ja vaivaa. Puhtaat astiat otetaan käyttöön suoraan toisesta Miele-astianpesukoneesta ja laitetaan ruokailun jälkeen viereiseen pesua odottamaan. Likaisia laseja ja lautasia ei ainakaan teoriassa jää lojumaan tasoille tai altaaseen, vaikka kone sattuisi olemaan juuri käynnissä. Kun toinen kone on täyttynyt, puhtaiden puolella alkaa olla väljää. Kaappiin asti ei tarvitse yleensä palauttaa montakaan mukia tai murokulhoa. Tuplatoteutus vie toki tilaa muulta säilytykseltä, mutta toisaalta iso osa astioista on aina jommassakummassa koneessa.
Kiva keittiömuutos tuli pienemmälläkin ponnistuksella, eikä osittaisen remontin aikana tarvinnut tiskata terassilla tai kokata kodinhoitohuoneessa. Suunnittelusta, kalustevalmistuksesta ja asennustöistä vastasi Tomi.