Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Juhani Koskisen keittiössä

Juhani Koskinen kokkaa mustavalkoisessa Unique Home -keittiössä.

Aika moni tunnistaa jo turkulaisen Koskisen Juhanin, mutta tiedättekös sitä, että hänen kodissaan on niinikään turkulainen Unique Home -keittiö? Viestintäalan ammattilaisena Juhani puki nyt sanamuotoon kokemuksensa meistä ja keittiöstään, joten annetaan miehen kertoa remonttitarinansa!

JÄTTIREMONTIN KIVUTTOMIN OSUUS – KEITTIÖ
Teksti ja kuvat: Juhani Koskinen

Työnsin käteni (kirjaimellisesti) syvälle saveen alkuvuodesta 2017, kun ostin Turun Port Arthurista vuonna 1905 rakennetun puutalo-osakkeen, jossa ei oikeastaan ollut kuin seinät. Kolme pientä noin 20 neliön kerrosta, mutta koko asunto oli purettu käytännössä runkoonsa asti. Hieman oli siis hommaa varsinkin tällaiselle ihmiselle, joka osaa kyllä jotenkuten kirjoittaa, mutta ei remontoida.

Aloin kirjoittaa remontista blogia, jossa yritin mahdollisimman rehellisesti kertoa projektin eri vaiheista. Kyselin blogissa myös hyviä yhteistyökumppaneita ja vinkkejä palveluntarjoajista tällaiseen remonttiprojektiin, ja kutsuhuutoni tavoitti Unique Homen Annina Avoranta-Salmisen. Anninan kanssa käydyn keskustelun jälkeen mulle tuli sellainen olo, että tämä vaikuttaa hyvältä, koska vastaanotto oli niin lämmin. Kävin keskusteluja itse asiassa monen keittiötoimittajan kanssa, mutta paikallisuus ja referenssit saivat mut taipumaan lopulta Unique Homeen. Tämän jälkeen alettiin edistää mun projektia sen tärkeimmän, eli keittiön, osalta Unique Homen myyntipäällikön Mika Niskasen kanssa.

Ruoanlaitto on mulle äärimmäisen rakas harrastus, ja siksi mulla olikin suhteellisen selkeät toiveet keittiön tiimoilta. Olin netistä katsellut erilaisia vaihtoehtoja, ja halusin ehdottomasti keittiöstä väritykseltään mustavalkoisen, kahdella rosterialtaalla sekä välitilalla, johon pystyisin kirjoittamaan reseptejä ylös.

Helppo” asiakas

Mentiin ensin Mikan ja muutaman muun Unique Homen ammattilaisen kanssa tutkailemaan mun työmaata, ja mittailemaan hieman keittiön mahdollisia mittoja. Sen jälkeen alettiin suunnitella, ja mitat tuottivatkin sitten lopulta aavistuksen päänvaivaa, koska keskikerros (johon keittiöni tulisi) ei mikään kovinkaan avara ole. Kuten eivät tosiaan muutkaan kerrokset kodissani. Mutta keittiön halusin mahdollisimman tilavaksi, joten Mika alkoi piirtää mulle ehdotuksia toiveideni mukaisesta keittiökokonaisuudesta.

Tästä alkoikin sitten pienimuotoinen sähköpostipallottelu, koska en ehkä ollut se kaikkein helpoin asiakas (sori, Mika)… Ensin halusin koko päätyseinän mittaisen U-mallisen keittiön, jonka Mika suunnitteli. Sitten äitini sanoi mulle, että jos en hanki tulisijaa, niin kadun sitä koko loppuelämäni. Ja koska äitiä pitää aina kuunnella, niin yksi kulma piti jättää tulisijalle. Näin Mika piirsi mulle uuden, L-mallisen keittiön saarekkeella. Noh, tästä tuli jääkaapin kanssa sitten mielestäni liian pieni, joten halusin sittenkin pelkkää tasoa ja kaapistoa (mikroupotuksella), jonka lisäksi vapaasti sijoitettavan Smegin jääkaapin. Ja sittenkin yhden avohyllyn. Ja saarekkeen pois. Tähän päädyttiin.

Materiaalit, vetimet ja muut härpäkkeet kävin valitsemassa paikan päällä Unique Homen myymälässä Turun Orikedolla. Lisäksi pääsin nopeasti kurkkaamaan myös tuotantotiloihin, joissa palaset aikanaan valmistuisivat. Päädyin mattaan mustaan ja valkoiseen, välitilan materiaali sen sijaan on kiiltävää mustaa, johon pystyn näppärästi valkoisella tussilla kirjoittamaan reseptini ja pyyhkimään ne tarvittaessa myös pois. Mustaan valaistuun avohyllyyni olen erityisen rakastunut. Se oli merkiltään SAVO Frame ja sitä kelpaa kyllä ihastella. Omaan makuuni eivät myöskään olleet kaappeihin integroidut koneet, vaikka ne ilmeisesti suosittuja nykyään ovatkin, sillä itse tykkään katsella tyylikkäitä mustia keittiökoneitani ihan reilusti esillä.

Ihanan vaivatonta (edes jokin)

Kun saatiin remontti siihen vaiheeseen, että keskikerroksen pinnat olivat valmiit, niin Mika tuli tekemään vielä uudet varmistusmitat paikan päällä. Sitten vain keittiö Orikedolle valmistukseen, ja muutaman viikon kuluttua noudettiin palikat työmaalle ja lyötiin keittiö kiinni. Ihanan vaivatonta (myös se kokoamisosuus, koska ihan täysin yksin en sitä yllätys yllätys hoitanut). Projektin jälkihoito on ollut myös loistavaa, ja kaikkiin kysymyksiin sekä tiedusteluihin olen saanut välitöntä apua ja tukea Unique Homen porukalta.

Remonttiblogin päivittäminen (yllätys, yllätys) jäi ”parivuotisen” rakennusprojektin edetessä vähäsen unholaan, kun eteen tuli kaikenlaista hieman ikävämpääkin yllätystä, mutta keittiö ei onneksi ollut yksi niistä. Tässä mun ja Mikan yhteistyössä suunnittelemassa keittiössä on nyt jo pidempään kokkailtu lähes päivittäin, enkä voisi oikeastaan tyytyväisempi olla. Kaikki on käytännöllistä, näyttää hyvältä ja toimii. Ja ennen kaikkea palvelun laadusta sekä ihmisten ystävällisyydestä olin vaikuttunut. Olenkin voinut täysin vilpittömästi suositella ystävilleni ja tutuilleni Unique Homea, paikallista perheyritystä.