Skip to main content
ajankohtaista

Korkeapainelaminaatti

Jos nettisivuillemme listattaisiin usein kysytyt kysymykset, niiden joukosta löytyisi taatusti ”Mikä on kestävin materiaali kalusteissa?” Tämä aihe ansaitsee mielestämme ihan oman blogipostauksensa.

Kulutusta kestäviä materiaaleja on toki useampia, ja vaihtoehtojen viidakkoon on helppo eksyä. Laminaattiakin tarjotaan niin monessa muodossa, että kuluttajien hämmennys on ymmärrettävää. Yksi laminaateista on kuitenkin kestävyydeltään kiistaton kuningas, ja se on nimeltään korkeapainelaminaatti (HPL, High Pressure Laminate).

Kyseessä on itse asiassa pinnoitusmateriaali, joka valmistetaan lämpöpuristamalla fenoli-formaldehydi-hartsilla kyllästetyistä paperikerroksista. Kestävyyden lisäksi yksi materiaalin valteista on valtava määrä erilaisia sävyjä ja pintakuviointeja. EN 438 -standardit täyttävää korkeapainelaminaattia valmistetaan myös Suomessa, mutta levystä valmiiseen tuotteeseen on vielä matkaa. Koska meillä on Orikedolla modernit tuotantolaitteet ja palo tarjota asiakkaille parasta, arvaatte varmaan, mitä aiomme seuraavaksi kertoa. Kyllä, Unique Home valmistaa kotimaisista korkeapainelaminaattilevyistä Orikedolla sekä kalusterunkoja, ovia että tasoja. Sitä ei muuten ihan joka keittiöliike tee, sillä hommaan vaaditaan erilaisia puuntyöstökoneita. Varastossamme on korkeapainelaminaattia aina muutamassa vakiovärissä, mutta tilaustuotteena voit valita juuri omaa silmääsi miellyttävän sävyn Formican® kartastosta.

Historia tietää kertoa, että korkeapainelaminaatin kehittelivät amerikkalaiset insinöörit alunperin sähkökytkentöjen eristysmateriaaliksi. Tämä tapahtui jo vuonna 1913. Materiaalista innostuivat 1930-luvulla maailmankuulut arkkitehdit, ja 1940-luvun lopulla korkeapainelaminaatti saapui myös Eurooppaan. Sotien jälkeisellä jälleenrakentamisen aikakaudella oli tilausta kestävälle, keveälle ja samalla kustannustehokkaalle materiaalille. Suomessa korkeapainelaminaattia on valmistettu 1950-luvulta lähtien.

Korkeapainelaminaatin kestävyydestä kertoo jotain jo se, että materiaali on arkkitehtien ja rakennusammattilaisten suosiossa. Sitä käytetään esimerkiksi rakennusten julkisivuverhoiluissa. Kalustepuolellakin se taipuu moneen. Myymälässämme pääset tutustumaan esimerkiksi oman tuotantomme kehittelemään ja valmistamaan tv-tasoon, jonka mustat osat ovat pintakuvioitua korkeapainelaminaattia. Harmaasta levystä puolestaan valmistimme mallikeittiöömme rungon sekä laatikoiden etulevyt. Korkeapainelaminaatti on materiaalina hygieeninen ja kestää poikkeuksellisen hyvin myös kosteissa tiloissa. Kun siis kaipaat toiveesi täyttävää kalusteratkaisua esimerkiksi kylpyhuoneeseen tai katettuun kesäkeittiöösi, pidä mielessäsi tämä mainio materiaali – ja Unique Home.

Annina Avoranta-Salminen