Skip to main content
ajankohtaista

Korkeapainelaminaatti

Kestävä materiaali kiintokalusteisiin

Jos nettisivuillemme listattaisiin usein kysytyt kysymykset, niiden joukosta löytyisi taatusti ”Mikä on kestävin materiaali kiintokalusteissa?” Tunnettu tosiasiahan on, että kaapistoissa käytetään yleisesti puupohjaisia materiaaleja, jotka eivät pidä kastumisesta. Jokainen on varmasti joskus nähnyt turvonnutta lastulevyä esimerkiksi wc:n allaskalusteessa, joka on toistuvasti päässyt altistumaan altaan reunan yli valuvalle vedelle.

Erilaiset pinnat kestävät kulutusta eri tavoin. Siksi materiaalivalinnoilla on mahdollista vaikuttaa yllättävän paljon kalusteiden rasituksensietokykyyn. Ammattitaitoinen myyntitiimimme auttaa mielellään suunnistamaan vaihtoehtojen viidakossa ja tekemään järkeviä päätöksiä. Kun haet kaapistoiltasi erityistä kestävyyttä, suosittelemme tutustumaan korkeapainelaminaattiin (HPL, High Pressure Laminate), joka on yleisesti käytössä julkitilojen kalustamisessa.

Woodio valmistaa pesualtaita vedenkestävästä puukomposiitista. Kuvan allaskalusteen valmistimme mustasta korkeapainelaminaatista.

Omaa valmistusta korkeapainelaminaatista

Korkeapainelaminaaatissa on itse asiassa kyse pinnoitusmateriaalista, joka valmistetaan lämpöpuristamalla fenoli-formaldehydi-hartsilla kyllästetyistä paperikerroksista. Kestävyyden lisäksi yksi materiaalin valteista on valtava määrä erilaisia sävyjä ja pintakuviointeja. EN 438 -standardit täyttävää korkeapainelaminaattia valmistetaan myös Suomessa, mutta levystä valmiiseen tuotteeseen on vielä matkaa. Koska meillä on moderni tuotantolaitteisto ja halu tarjota asiakkaille parasta, arvaatte varmaan, mitä aiomme seuraavaksi kertoa. Kyllä, valmistamme kotimaisista HPL-levyistä sekä kalusterunkoja, -ovia että työtasoja. Sitä ei ihan joka keittiöliike tee, sillä valmistukseen vaaditaan erilaisia puuntyöstökoneita. Omat tuotantotilamme sijaitsevat aivan myymälämme seinän takana Turun Orikedolla.

Valmistamme kalusterunkoja kestävästä Formica -korkeapainelaminaatista. Kuvassa vihertävän harmaa sävy nimeltä Possum.

Laaja väri- ja kuosivalikoima

Pidämme varastossamme aina valkoista korkeapainelaminaattia. Voit kuitenkin valita kaapistoihisi omaa silmääsi eniten miellyttävän sävyn tai kuosin Formican® laajasta valikoimasta. Tilaamme HPL-levyt tuotantoomme ja valmistamme niistä mittavapaasti haluamasi kalusterungot ja -ovet. Formica IKI Collection tarjoaa tällä hetkellä 120 yksiväristä vaihtoehtoa, 81 puukuosia, monia muita kuoseja sekä 25 Plus Color -sävyä neljällä eri pintastruktuurilla. Vaihtoehdot eivät siis hetkessä lopu kesken.

Varastovalikoimaamme kuuluu myös laminaattitasojen aihioita muutamissa eri kuoseissa. Niistä työstämme määrämittaiset työtasot nopein toimitusajoin. Meiltä tilaat myös täyslaminaattitasoja.

Valkoinen vaatesäilytysratkaisu yhdistelee vetolaatikoita, rekkitilaa ja hyllyjä. Valmistimme sen kestävästä korkeapainelaminaatista.

Korkeapainelaminaatin ominaisuudet

Historia tietää kertoa, että korkeapainelaminaatin kehittelivät amerikkalaiset insinöörit alunperin sähkökytkentöjen eristysmateriaaliksi. Tämä tapahtui jo vuonna 1913. Materiaalista innostuivat 1930-luvulla maailmankuulut arkkitehdit, ja 1940-luvun lopulla korkeapainelaminaatti saapui myös Eurooppaan. Sotien jälkeisellä jälleenrakentamisen aikakaudella oli tilausta kestävälle, keveälle ja samalla kustannustehokkaalle materiaalille. Suomessa korkeapainelaminaattia on valmistettu 1950-luvulta lähtien. Moni tuntee sen nimellä Iki-levy.

Korkeapainelaminaatin kestävyydestä kertoo jotain jo se, että materiaali on arkkitehtien ja rakennusammattilaisten suosiossa. Sitä käytetään paljon julkitiloissa, mutta yhtä hyvin sitä voi hyödyntää kodin eri tilojen kalustamisessa. Myymälässämme pääset tutustumaan materiaalimalleihin sekä esimerkkitoteutuksiimme.

Korkeapainelaminaatti on sietää monia muita pintoja paremmin kosteutta ja mekaanista rasitusta. Se on huoleton ja helppohoitoinen valinta esimerkiksi kodinhoitotilaan, jossa kalusteet saattavat altistua erilaisille kemikaaleille.

Tähän kotiin valmistimme yhdistetyn kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan kalusteet kestävästä korkeapainelaminaatista.