Skip to main content
Arkisto

Nanoa pintaan

Mattapinnat ovat viime vuosina olleet kalustuksessa erityisen trendikkäitä. Korkeakiiltoisen valkoisen kulta-aika kesti monen monta vuotta, mutta nyt yhä useampi haluaa keittiöstään tumman ja mattapintaisen. Miten ihmeessä mustanpuhuvia pintoja sitten pidetään puhtaana? Niissähän näkyy yleensä kaikki.

Tahmatassutalouksien pelastukseksi markkinoille on ilmestynyt nanopinnoitteinen mattalaminaatti, jonka luvataan hylkivän likaa ja sormenjälkiä. Totta tosiaan, eron huomaa selvästi, kun myymälässämme painelee sormilla (vieläpä hiukan rasvaisilla sellaisilla) ensin mustaa peruslaminaattia ja sen jälkeen supermattaa nanopintaa. Ensimmäiseen sormenjäljet jäävät herkästi näkyviin, mutta jälkimmäisestä ne ikäänkuin haihtuvat pienen hetken kuluttua. Etenkin lapsiperheissä uudenlainen materiaali on otettu ilolla vastaan. Kukapa niitä sormenjälkiä jaksaisi koko ajan pinnoissa katsella.

Nanoteknologiaa hyödyntävät materiaalit soveltuvat mainiosti sekä työtasoihin että esimerkiksi kalusteoviin. Mikä parasta, niitä saa myös useissa sävyissä. Nimeltään tunnetuin nanopinnoite taitaa olla italialaisen Arpan valmistama Fenix NTM™, jota voit tilata myös meiltä Unique Homesta. Vastaavaa tuotetta löytyy kuitenkin jo muiltakin valmistajilta. Koska tapanamme on tarjota vaihtoehtoja, löydät valikoimistamme Fenixin lisäksi esimerkiksi Formican Infiniti™-laminaatin.

Mitä muuta hyvää nanopinnoitteilla sitten on kuin sormenjälkivapaus? Herkkäsilmäisiä ilahduttaa ainakin se fakta, että mikrouurteiden ansiosta supermatta pinta ei heijasta juuri lainkaan valoa. Se on myös miellyttävän sileän tuntuinen, kulutusta kestävä ja hygieeninen. Nanopinnoitteesta on mahdollista jopa käsitellä naarmuja pois. Valmistajat ohjeistavat häivyttämään jälkiä ihmesienellä ja silitysraudalla. Koska nanomateriaali on lämpömuovautuvaa, vähäisten naarmujen todellakin luvataan häviävän silittämällä. Omien testailujemme perusteella suosittelemme silti pientä varovaisuutta, ettei itse naarmujenpoistoyritys jätä pintaan omia jälkiään. Kovin tarmokkaasti nanolaminaattia ei kannata lähteä melamiinisienellä hankaamaan tai silitysraudalla lämmittelemään. Mikronaarmujen poistaminen pinnasta onnistuu useimmiten kyllä, mutta esimerkiksi veitsen aiheuttamat painaumat ovatkin sitten jo kinkkisempi juttu. Suoraan tason päällä ei leipää siis edelleenkään kannata leikata. Nanopinnoite on joka tapauksessa varsin vaivaton pitää puhtaana ja sille on helppo povata pitkää ikää.

Myymälämme malliryhmistä löydät työtasojen muodossa makupaloja Fenix NTM- ja Infiniti-laminaateista. Kuvat eivät nanolaminaatille tee täysin oikeutta, vaan samettinen pinta pitää tuntea hyppysissään. Huomionarvoista on, että mustakaan väri ei vaikuta yhtään kylmältä tai synkältä. Pikemminkin se sekä tuntuu että näyttää pehmeältä. Tule vaikka testaamaan!