Etukäteen ajatuksissa oli musta kalustus, mutta rakennusprojektin varrella mieli ehti muuttua. Turkulaisen CLT-talon sydämenä toimii nyt sammaleenvihreä Unique Home -keittiö, ja värivalinta tuntuu asukkaista juuri oikealta.

Oman kodin rakentamiseen liittyy monta päätöstä, eikä ole tavatonta, että pitkän projektin aikana makukin ehtii vähän muuttua. Tämän CLT-talon asukkaat pitivät aluksi itsestäänselvänä, että keittiöstä tulee musta. Ajatus alkoi kuitenkin kyllästyttää, kun mustia keittiöitä näkyi liikaa. Heräsi varovainen ajatus vihreistä kaapistoista. Valinta vaati uskallusta, mutta jälkikäteen on helppo sanoa, että rohkeus kannatti. Nyt murretun vihreä keittiö tuntuu ihan omalta jutulta. Sävy elää valon mukaan taittuen toisinaan harmaaseen ja välillä vahvempaan vihreään.

Avokeittiössä kokataan saarekkeen ääressä. Kun liesituuletin on integroitu keittotasoon, tuulettimelle ei tarvitse löytää erikseen paikkaa yläpuolelta. Työtasoiksi harkittiin aluksi massiivipuuta, mutta ajatus kuopattiin, sillä CLT-talossa on muutenkin paljon puupintoja. Muualta tilatut tasot ovat kvartsia, mutta vastaavaa kuosia löytyy myös Unique Homen valikoimista.

Kensapuun maalattuihin kalusteoviin valikoitui sävyksi Sammal. Viimeistellyn ilmeen saavuttamiseksi samasta materiaalista toteutettiin myös irtosivut sekä sokkelit. Asukkaat kehuvat vihreää pintaa armolliseksi, sillä vaikka perheessä on pieniä lapsia, sormenjäljet eivät hypi silmille. Koska keittiön yleisilmeestä toivottiin eleetöntä, osa kalusteovista tilattiin vedinurilla ja osaan asennettiin ponnahdusmekanismi. Integroituihin kylmälaitteisiin harkittiin käytännön syistä aluksi vetimiä, mutta jopa jääkaapin avaaminen on lopulta sujunut hyvin myös uran avulla.

Kalustekokonaisuuteen kuuluu myös tilava, sisältä valaistu aamiaiskaappi, jonka toteutimme WingLine-taitemekanismilla. Ovi avautuu näppärästi toiseen reunaan, pois keittiöpuuhastelujen tieltä. Keittiön komposiittiallas on Blancon ja hana Tapwellin.

Tämän kohteen kalustesuunnitelmista vastasi Piia. Tutustu myös saman kodin kylpyhuoneeseen! Asukasperheen elämää pääset seuraamaan Instagramissa tilillä @talometsakulma

Sammaleenvihreä Unique Home -keittiökokonaisuus CLT-talossa.