Koti ja kesämökki samassa paketissa! Sillä ajatuksella asiakaspariskuntamme lähti rakentamaan itselleen hirsitaloa Kakskerran merellisiin maisemmin. Meillä oli ilo suunnitella, valmistaa ja asentaa kiintokalusteet kaikkiin tiloihin. Kävimme kuvaamassa kotia juuri juhannuksen alla, kun ikkunoista avautuvat näkymät olivat kauneimmillaan.

Veden äärellä sijaitseva koti ja oma ranta. Mikä suomalainen unelma, varsinkin ympärivuotiseksi kodiksi! Juuri tällaista unelmaa oli asiakaspariskuntamme ehtinyt elää todeksi noin vuoden verran siinä vaiheessa, kun pääsimme kyläilemään talossa. Hillityin sävyin sisustetussa kodissa hirsiseinät ja ikkunoista avautuvat merimaisemat pääsevät oikeuksiinsa.

Kiintokalustuksen ideointi alkoi jo rakennusprojektin alkuvaiheessa, jolloin rakenteelliset muutoksetkin olivat vielä mahdollisia. Piia saa asukkailta vuolaat kiitokset suunnitteluavustaan ja oivalluksistaan. Juuri hän keksi ehdottaa kylpyhuoneen oviaukon poistamista, mikä osoittautui kalustamisen kannalta mainioksi ratkaisuksi. Pesutiloihin kuljetaan nyt kodinhoitohuoneen kautta, ja keittiö sai arvokasta lisätilaa, koska oviaukko ei riko ehjää seinää. Emäntä kertoo, että Piian kanssa kotia ajateltiin myös visuaalisena kokonaisuutena, ja valittu linja toistuu nyt harmonisesti tilasta toiseen.

Keittiöstä toivottiin vaaleasävyistä, linjakasta ja ajatonta. Sellainen siitä myös tuli. Valkoisissa kalusteovissa vuorottelevat vedinurallinen Integra sekä sileä Sofia, joka avautuu ponnahdusmekanismilla. Vesipisteen syvennykseen valittiin Harsokukka-tammiviiluovet, joiden 1%:n valkaisu sopii hienosti yhteen hirsiseinien kanssa.

Reilun kokoisen saarekkeen ääressä mahtuu sekä kokkaamaan että ruokailemaan. Mikään ei blokkaa näkymiä, sillä liesituuletin on integroitu Boran induktiotasoon, eikä sille tarvinnut erikseen hakea paikkaa katosta. Asukkaiden ajatuksissa oli, että saarekkeen äärellä istuessa voi katsella merimaisemia. Piia huomioi toiveen mitoittaessaan paikat kolmelle baarituolille. Rakennetta tukee jalkatilaan sijoitettu kaappi. Saarekkeen massiivitammisella kansilevyllä on syvyyttä komeat 120 cm, joten säilytystila oli mahdollista maksimoida sekä keittiön että ruokailutilan puolella. Kalustukseen sijoitettiin niin viinikaappi kuin ulosvedettävä tarvikevaunu esimerkiksi mausteiden säilytystä varten.

Vesipisteen ympärille tasoksi valittiin massiivipuun sijaan huoletonta ja huoltovapaata Dektonia Entzo-kuosissa. Tason työsti Kivilähde. Tummanharmaa Subline-allas on Silgranit-komposiittia.

Aamiaiskaappimme on mahdollista toteuttaa monilla eri mekanismilla ja erilaisilla sisäosilla. Tässä kodissa valinta oli WingLine-taiteovi, joka avaa ovet nippuun vasempaan reunaan. Vaikka kahden aikuisen taloudessa aamiaiskaappi pysyy hyvässä järjestyksessä, asukkaat arvelivat jo etukäteen pitävänsä ovia pääasiassa kiinni. Sisäosiin ei siksi panostettu erikseen, vaan ne toteutettiin valkoisilla runko-osilla.

Vaikka emäntä saa kunnian kodin sisustuksesta, keittiösuunnittelussa toteutui myös isännän toive side by side -kylmälaitteesta, jonka ovessa on jääpalakone. Jääkaappi-pakastimen ja seinän väliin jäi vielä sopivasti tilaa kapealle kuiva-ainekaapille. Mittatilaustyöllä koko seinäleveys saatiin hyötykäyttöön. Side by side -laitteiden sijoittelussa kannattaa huomioida, että niiden ovet vaativat ympärilleen tilaa, joten kylmälaitetta ei voi asentaa aivan kiinni seinään.

Kohteen kalusteasennuksista vastasi Mikko, jonka työn jälki saa myös asiakkailta kehuja. Tutustu myös eteiskaapistoihin ja wc-kalustukseen!

Kuvat meille otti Jere Satamo / Rabbit Visuals.

Hirstitalon keittiö sai hillityn ilmeen. Kalusteissa vuorottelevat valkoinen ja vaalea puu. WingLine-taiteovien taakse kätkeytyy aamiaiskaappi.