Modernit toiminnot vanhan talon henkeä kunnioittavalla tyylillä. Tästä ajatuksesta lähdettiin liikkeelle vuonna 1938 rakennetun kodin keittiösuunnittelussa. Yllätykset kuuluvat elämään, joten täysin ilman niitä ei tässäkään remontissa selvitty. Lopputuloksena on kuitenkin viehättävä ja elämänmakuinen keittiökokonaisuus, joka leikittelee pienellä eriparisuudella. 

Kun asiakasperheemme hiljattain muutti vuonna 1938 rakennettuun taloon, sen keittiö oli remontoitu viimeksi 90-luvulla. Kalusteratkaisuja ei voinut hyvällä tahdollakaan kutsua käytännöllisiksi. Työtasot seikkailivat eri korkeuksissa, pakastimelle oli tilaa vain kellarissa ja ulokemaisen baaripöydän laatikoston pääsi käsiksi ainoastaan ryömimällä.

Pakastimen lisäksi tärkeimpänä remonttitoiveena oli saada keittiöön riittävästi yhtenäistä tasopintaa. Koska pitkällä seinällä sijaitseva ikkuna laskeutuu melko alas, edellisessä kalusteratkaisussa taso oli siinä kohtaa matalampi. Meidän oli kuitenkin mahdollista toteuttaa erikoisratkaisu, jossa puutaso on ikkunan kohdalta irrotettava. Muutaman ruuvin avauksella tason saa vedettyä tieltä pois ikkunapesun ajaksi. Muuten se toimii normaalikorkuisena lasku- ja työskentelytilana sekä samalla keittiön pienenä aamiaispöytänä. Kodista löytyy erillinen ruokailutila, joten isoa ruokapöytää ei ollut tarpeellista sijoittaa keittiöön.

Asukkaat eivät halunneet vanhaan taloon tyyliltään liian modernia keittiötä. Vaihtoehtoja tutkiessaan he olivat ihastuneet ajatukseen puisista vetimistä. Suunnittelun yhteydessä päädyttiin kahden eri vedinmallin vuorotteluun. Tammiset Tee-nupit ja Woody-vetimet löytyivät kumpikin Helatukun mallistosta. Niiden lisäksi tammi toistuu työtasoissa. Aito massiivipuu tuo tilaan lämpöä ja kodikkuutta. Materiaalina se on pitkäikäinen, kunhan tasoja muistaa tarpeen mukaan hioa ja öljytä.

Kahden eri vedinmallin lisäksi keittiökokonaisuus leikittelee myös kahdella eri mdf-ovisävyllä. Alakaapistoihin asukkaat valitsivat Kensapuun maalattujen vakiovärien joukosta Sammaleen ja yläkaapistoihin Harmaan. Ovimallina molemmissa on Aaria. Blancon tumma komposiittiallas on Silgranit-materiaalia ja nimeltään Naya. Siihen valittiin lisävarusteeksi vihanneskulho.

Vaikka kalustekokonaisuus suunniteltiin vanhan talon henkeen sopivaksi, moderneista ratkaisuista ei kuitenkaan tingitty. Esimerkiksi Boran induktiotasoon integroitu liesituuletin on todettu arjessa toimivaksi. Se imee höyryn ja käryn tehokkaasti itseensä. Näin lieden ylle oli mahdollista asentaa yläkaapisto tuomaan lisää arvokasta säilytystilaa. Boran lisäksi tarjoamme vastaavia liesituulettimella varustettuja keittotasoja myös muilta kodinkonemerkeiltä.

Remontissa toteutui toive pakastimesta, mikä sujuvoitti perheen arkea huomattavasti. Keittiössä komeilevat nyt suomalaisen Festivon valmistamat kylmälaitteet, jotka kuuluvat myös Unique Homen valikoimiin. Täysin ilman yllätyksiä ei vanhan talon remontista selvitty. Edellistä kalustusta purettaessa paljastui, että vanha hormi oli malliltaan sellainen, että sen kotelointi vei suunniteltua enemmän tilaa. Kylmälaitteet oli tästä syystä sijoitettava edemmäs kuin oli tarkoitus. Nämä tällaiset pienet yllätykset kuitenkin kuuluvat asiaan, kun on kyse iäkkäästä talosta.

Asukkaat kertovat olevansa tyytyväisiä uuteen keittiöönsä. Perheessä kokataan paljon, ja mukavaa bonusta on, että keittiöaskareita tehdessä voi katsella ikkunoista ulos. Sitä ikkunoidenpesuakin on jo testattu, ja helposti kuulemma sai puutason vedettyä tieltä pois askareiden ajaksi.

Tämän kohteen kalustesuunnittelusta vastasi Anne ja asennustöistä Mikko.

Kuvat meille otti Jere Satamo / Rabbit Visuals.

Modernit toiminnot ja vanhan talon henkeen sopiva ilme yhdistyvät tässä Unique Home -keittiössä. Yläkaapistoista ei tarvinnyt tinkiä, kun keittotasoksi valittiin Boran induktiotaso, johon on integroitu liesituuletin.