Aina valmis aamiaiskaappi

Aamiaiskaappi on nyt monen keittiöremontoijan toivelistalla. Mistä ihmeestä on oikein kyse?

Avokeittiöt ovat tulleet jäädäkseen, ja samalla on syntynyt tarve tehdä keittiöistä helpommin siistinä pidettäviä ja ”vähemmän keittiöiden näköisiä”. Kalustesuunnittelun rooli on entistäkin tärkempi, kun esimerkiksi kodinkoneet integroidaan nyt tyypillisesti kalusteovien taakse. Vieraassa keittiössä et välttämättä ensivilkaisulla edes tajua, minkä oven takana piileksii tiskikone tai jääkaappi.

 

Pienkoneita kuten kahvinkeitintä ja leivänpaahdinta on perinteisesti totuttu säilytettämään esillä työtasolla, mutta nyt moni haluaa nekin piiloon. Syy voi olla pelkästään esteettinen, mutta usein myös laskutilan puute ajaa keksimään uusia ratkaisuja pienlaitteiden säilytykselle. Päivittäisessä käytössä olevien koneiden pitää kuitenkin olla näppärästi hyödynnettävissä, ja juuri tähän tarpeeseen vastaa aamiaiskaappi. Termillä ei viitata mihinkään yhteen tiettyyn kaappityyppiin, vaan toteutustapoja on monia. Aamiaiskaapin ovet voivat esimerkiksi olla korkeita tai puolikorkeita ja liukua avautuessaan sivuille tai rungon sisään. Yhteisenä tekijänä kuitenkin on, että kalusteovien taakse kätkeytyy työtaso, sähköpistoke ja ideaalitilanteessa myös säilytystilaa. Näin esimerkiksi blenderiä ja smoothietarpeita voi säilyttää piilossa, mutta kun tulee tarve surautella välipalajuomaa, kaikki oleellinen on oven takana käden ulottuvilla ja helposti käytettävissä.

Pihkala-blogin Maijan harmonisen harmaassa Unique Home -keittiössä aamiaiskaappi on keskeisessä roolissa. Ovien takaa paljastuu marmoritason lisäksi hyllytilaa sekä useampi pistorasia. Aamiaiskaapissa voi keittää kahvia ja paahtaa leipää, kunhan laitteista nouseva höyry ja lämpö eivät pääse vahingoittamaan yläpuolelle sijoitettua hyllyä. Tällaisissa ratkaisuissa suosittelemme aina siirtämään laitteet käytössä tason etureunaan. Maija valitsi aamiaiskaappiinsa rungon sisään kääntyvät ovet, jotka eivät auki ollessaan jää sivuille estämään pääsyä viereisiin kaappeihin.

 

Pieniinkin neliöihin on usein mahdollista suunnitella oma aamiaisratkaisunsa, sillä Unique Homen valikoimissa mekanismeja on useampia. Liukuva aamiaistasomme sopii kulmakaappiin yhden kalusteoven taakse, ja se on ideaali pienlaitteiden säilytykseen ja käyttöön. Kun on aika keittää tai paahtaa, tarjotintaso liukuu pienellä tönäisyllä kaapista ulos. Laitteista nouseva lämpö ja höyry eivät tällöin pääse vahingoittamaan kaapin runkoa tai yläpuolelle sijoitettua hyllyä. Käytön jälkeen tason laitteineen saa taas tönäistyä helposti takaisin kaappiin piiloon. Unique Homen näppärää aamiaistasoa pääset testailemaan Orikedon myymälässämme. Samalla voit tutustua materiaalivaihtoehtoihin.

 

Millainen on sinun unelmasi aamiaiskaapista? Autamme mielellämme ideoimaan ja toteuttamaan keittiöösi sopivimman ratkaisun. Tapaamisiin Orikedolla!

Annina Avoranta-Salminen