Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Puuta vai ihan jotain muuta?

Mikä on paras materiaali työtasossa? Siinä on kuulkaas kysymys, johon ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Perinteisten vaihtoehtojen rinnalle markkinoille tupsahtelee uusia, innovatiivisia materiaaleja, jotka ylpeilevät edistyksellisillä ominaisuuksillaan. Kun puheissa vilisevät dektonit, corianit ja fenixit, tavallisen keittiöremontoijan hämmennys on taattu. Suosittelemme aina lähtemään liikkeelle pohtimalla, millainen työtaso toimii juuri sinun käytössäsi parhaiten. Jaksatko pyyhkiä roiskeita vai arvostatko täydellistä huoltovapautta? Annatko painoarvoa materiaalien aitoudelle vai riittääkö, että taso muistuttaa kuosiltaan vaikkapa puuta tai betonia? Tarpeiden lisäksi valintoja johdattelee tietenkin myös budjetti. Kokosimme yhteen näkemyksiämme yleisimmistä työtasoina käytetyistä materiaaleista.

Massiivipuu

Jos arvostat aitoja materiaaleja, pidät luultavasti myös puusta. Se on lämmin, eläväinen ja oikein hoidettuna myös erittäin pitkäikäinen kumppani. Vaikka pehmeään pintaan jää käytöstä jälkiä, naarmut ja roiskeet voi käsitellä puusta pois kevyellä hionnalla. Ennen käyttöönottoa tasot öljytään joka puolelta huolellisesti, jotta ne hylkisivät kosteutta ja likaa. Tämän jälkeen yleensä riittää, kun pinnan hioo kevyesti ja käsittelee esimerkiksi parafiiniöljyllä pari kertaa vuodessa. Aivan vesipisteet läheisyyteen emme puutasoa suosittele, sillä jatkuva kastuminen ei ole suotavaa. Massiivipuu myös elää jonkin verran, joten laajenemiselle ja kutistumiselle on syytä jättää mitoituksessa varaa. Hinnaltaan puutasot sijoittuvat laminaatin ja kiven välimaastoon.

 

Laminaatti

Laminaatti on yleisin ja lähtökohtaisesti myös edullisin tasomateriaali. Se ei vaadi huoltoa, mutta naarmuja tai kolhuja ei myöskään pysty käsittelemään pinnasta pois samalla tavalla kuin vaikkapa puusta. Erilaisia kuoseja on olemassa valtavasti. Korkealaatuiset laminaatit jäljittelevät taidokkaasti esimerkiksi eri puulajeja tai betonia. Vaikka laminaattia on totuttu pitämään edullisena materiaalina, laatu- ja hintahaitari ovat todellisuudessa nykyään laajoja. 

Oman huomionsa ansaitsee nanopinnoitteinen laminaatti, joka hylkii likaa ja sormenjälkiä. Sen kauppanimistä tunnetuin lienee Fenix NTM. Hinta on korkeampi kuin perinteisellä laminaatilla, mutta mattamaisesta pinnasta voi myös käsitellä pieniä naarmuja pois taikasienellä ja silitysraudalla. Värivaihtoehtojakin löytyy mukavasti. Kölnin toukokuisilla Interzum -messuilla esiteltiin Fenix NTM -materiaalia kaikissa sateenkaaren sävyissä. Meiltä Unique Homesta voit tilata nanolaminaatista valmistettujen tasojen kaveriksi myös kalusteovia samasta materiaalista. 

Valmistamme Orikedolla tasoja, kalusterunkoja ja -ovia myös huippukestävästä korkeapainelaminaatista, joka sekin ansaitsee aivan oman esittelynsä. Korkeissa lämpötiloissa puristuspaineella tuotettu materiaali on hygieeninen ja soveltuu myös kosteiden tilojen kalusteisiin. 

Kivi

Kivitasot huokuvat arvoa. Hinta saattaa ostohetkellä kirpaista, mutta ominaisuudet tekevät kivestä pitkäikäisen kumppanin. Koska kyseessä on aito luonnonmateriaali, ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran kivilajin mukaan. Siinä missä graniitti on hyvinkin kestävää, huokoisempi marmori ottaa herkästi nokkiinsa huolimattomasta kohtelusta. Kivitasoja on saatavilla eri paksuisina, ja jokainen kivi on kuosiltaan ja sävyvaihteluiltaan ainutlaatuinen. Mitoitus on millintarkkaa puuhaa, joten kalusteiden on oltava paikoillaan ennen kuin tasot voidaan mitata ja tilata. Tämä kannattaa huomioida toimitusajoissa. Kivi myös painaa paljon, joten sen liikutteluun tarvitaan voimaa. 

Perinteisesti kivitasoilla viitataan luonnonkiveen, mutta yhä useampi päätyy valitsemaan kotiinsa kvartsia, joka kuuluu oikeastaan komposiittien ryhmään. Puristamalla valmistetussa materiaalissa luonnonkiveä on vahvistettu erilaisilla tehoste- ja sidosaineilla, kuten lasinpalasilla ja hartsilla. Kvartsitasot ovat arvokkaita, mutta myös erittäin helppohoitoisia, kestäviä ja hygieenisiä. Jos esimerkiksi pidät aidon marmorin ulkonäöstä mutta epäröit materiaalin arkuutta, suosittelemme tutustumaan kvartsiin, jota on tarjolla monissa vaaleissa sävyissä ja myös marmorimaisilla kuvoinneilla.

Kivitasoihin luetaan myös polttotekniikalla valmistetut keraamiset tasot, joissa ei ole käytetty lainkaan sidosaineita. Koostumus on luonnonmukainen ja pinta usein hieman karhea. Keraamiset tasot eivät säikähdä äärimmäistäkään kuumuutta. Niitä on muutenkin vaikea saada pilalle, sillä huippukestävä pinta ei naarmuunnu eikä ime itseensä nesteitä.

 

 

 

Komposiitit

”Man made” -materiaaleja eli komposiitteja on nykyään monia. Niitä on oikestaan vaikea edes niputtaa keskenään samaan kategoriaan, sillä koostumuksissa ja ominaisuuksissa on paljon eroja. Yhteistä kaikille komposiittitasoille on kestävyys, joka saavutetaan yhdistämällä päämateriaaliin erilaisia sidos-, tehoste- ja väriaineita. Komposiitit ovat myös hygieenisiä, joten niitä käytetään yleisesti esimerkiksi sairaaloissa ja ravintoloissa. Edistykselliset ominaisuudet näkyvät hinnoissa, mutta vastineeksi rahoilleen saa kestäviä pintoja. 

Jo aiemmin mainitut kvartsitasot ovat puristegraniittia. Niitä löytyy valikoimistamme esimerkiksi Silestone-tuotemerkillä. Lämmöllä muovattavista, saumattomista Solid Surface -akryylikomposiiteista tunnetuin puolestaan lienee Corian, joka on ollut markkinoilla yli 50 vuotta. Suomalainen Durat valmistaa ekologiset komposiittitasonsa uusiomuovista. Kaikki edellä mainitut ja monta muuta tuotemerkkiä löydät Unique Homen valikoimista. 

RST

Ruostumaton teräs eli rst on huolettoman kokin unelmamateriaali, sillä se kestää niin vettä, kuumuutta kuin erilaisia aineitakin. Plussaa on myös hygieenisyys, joka tekee materiaalista suositun esimerkiksi teollisuuskeittiöissä. RST on ehdoton valinta myös industrial-henkisen sisustuksen ystäville. Teräspintaan tulee herkästi elämisen jälkiä, mutta monien mielestä tämä ominaisuus vain lisää niiden luonnetta. Mikäli kuitenkin kammoat naarmuja, suosittelemme tutustumaan kotimaisen Stalan kuvioituihin teräspintoihin. Alkuvuodesta 2019 lanseerattu StalaTex-mallisto pitää sisällään monta eläväistä kuosia.  

Työtasolle on tarvetta ihan joka kodissa ja tietysti monessa muussakin tilassa kuin keittiössä. Se oikea on täysin mahdollista löytää, kun jaksaa vähän miettiä omia tottumuksiaan ja mieltymyksiään. Monenlaisia mallipaloja ja -tasoja pääset tietenkin hypistelemään myymälässämme. Tervetuloa solmimaan tasokkaista kumppanuuksia!