Skip to main content
ajankohtaista

Trendit, ajattomuus ja oma maku

Muotilehtien sivuilla vilisee nyt leopardikuvioita ja ruskan sävyjä. Vielä emme ole kaapinovissa villejä eläinkuoseja tai sinapinkeltaista onnistuneet ainakaan livenä näkemään, mutta yksi asia on tullut harvinaisen selväksi. Kliininen minimalistisuus on vuonna 2018 out ja runsaus in.  Siinäpä sulateltavaa monelle skandinaaviseen minimalismiin mieltyneelle suomalaiselle.

Habitare 2018 – murrettuja sävyjä ja runsautta

Poltetut värit olivat näkyvästi esillä jo vuoden takaisilla Habitare-messuilla, ja sama suuntaus jatkuu edelleen. Tänä syksynä tuntuvat jyräävän pitkästä aikaa erityisesti ruskean sävyt. Tiivistäen voisi sanoa, että mikäli haluat olla ajan hermoilla, vältä vaaleutta ja suosi murrettuja sävyjä sekä mustaa. Isommissa hankinnoissa moni tietenkin varoo kyllästymisen pelossa liikaa revittelyä, koska keittiökalusteita tai kylpyhuoneen laatoitusta ei yleensä vaihdeta vuoden tai edes viiden välein. Siksi ei ole yllättävää, että tyydymme ihailemaan metsänvihreitä tai tiilenpunaisia kalusteovia mutta päädymme usein silti valitsemaan omaan kotiimme sen turvallisen ja ajattomana pidetyn valkoisen. Trendejä pystyy onneksi tuomaan kotiinsa pienimuotoisemmin vaikka tekstiilien muodossa.

Myymälämme mallikeittiössä yhdistyy monta tämän hetken trendiä.

Monesti neuvotaan rakentamaan vaatekaapin sisältö klassikkojen varaan ja suosimaan kotona ajattomia ratkaisuja. Mielestämme on silti tärkeämpää miettiä, mistä sinä oikeasti nautit ja mikä ilahduttaa jokapäiväisessä arjessa. Jos olet aina pitänyt vihreästä väristä, tulet luultavasti pitämään siitä jatkossakin. Kyllä niihin ajattomiin valintoihinkin voi kyllästyä, ja samalla tavalla ne käytössä kuluvat kuin kaikki muukin. Toisaalta kaikkia trendejä ei omaan kotiin kannata väkisin tuoda vain osoittaakseen olevansa ajan hermoilla. Jos viihdyt vaaleudessa, miksi ihmeessä tilaisit appelsiininväriset kaapinovet vain siksi, että oranssi on remonttihetkellä muodissa?

Trendivinkki: sirot yläkaapit ja mustat avohyllyt

Lohdullista on, että kalustamisessa trendit eivät muutu yhtä nopeasti kuin vaatemuodissa. Väitämme myös, että monet tämän hetken suosikeista kestävät oikein yhdisteltyinä aikaa. Esimerkiksi luonnonmateriaalien puolesta liputetaan nyt erityisen näkyvästi, mutta eivät kivi tai puu hölmöjä valintoja ole koskaan. Musta, beige ja harmaa saattavat olla parhaillaan suosionsa huipulla, mutta samalla kyseiset värit ovat kalusteissa tietyllä tapaa klassikoita. Eivät ne mustat kaapinovet itsessään huuda vuotta 2018, mutta pienet yksityiskohdat saattavat myöhemmin paljastaa remontin vuosikymmenen. Jos pelkäät kyllästyväsi kuparinvärisiin vetimiin tai messinkihanaan parissa vuodessa, voit lohduttautua sillä, että hyväkuntoisen kokonaisuuden yksityiskohtia voi vaihtaa suhteellisen vaivattomasti purkamatta koko kalustusta. Moni yllättyy, kuinka paljon keittiön ilme muuttuu pelkästään uusilla vetimillä. Väitämme myös, että trendejä on välillä sen verran vaikea ennustaa, että liiallinen laskelmointi ei remonttihetkellä kannata. Aika näyttää, jääkö esimerkiksi aamiaiskaappi tämän vuosikymmenen hitiksi vai tuleeko siitä samanlainen klassikko kuin avokeittiöistä.

Aamiaiskaappien suosiolle ei näy loppua. Kuva Habitaresta.

Olet ehkä joskus sisustuslehteä selaillessasi ihastellut, miten taitavasti ja varmalla maulla joku on sisustanut kotinsa. Tyyli voi olla täysin erilainen kuin omasi, eikä kaikki ole välttämättä millään lailla viimeisimpien trendien mukaista. Silti kokonaisuus puhuttelee, sillä siinä on mukana persoonaa. Ikea kampanjoi tänä syksynä sillä ajatuksella, että jos sinulla on koti, olet sisustaja. Bingo! Kaikki eivät tietenkään ole synnynnäisesti lahjakkaita yhdistelemään värejä tai valitsemaan materiaaleja, mutta onneksi ei tarvitsekaan. Meidän tehtävämme on kaluste- ja remonttisuunnittelun yhteydessä kartoittaa mieltymyksiäsi ja herätellä ymmärtämään, millaiset valinnat palvelevat juuri sinua. Unique Homen mielestä jokainen koti ansaitsee sitä varten suunnitellut, mittojensa mukaiset ja asukkaansa näköiset kalusteratkaisut. 

Annina Avoranta-Salminen