Skip to main content
ajankohtaista

Uusi keittiö liikunta­rajoitteiselle

mallinnuskuva esteettömästä keittiöratkaisusta

Teksti on asiakkaamme kirjoittama ja valokuvat hänen ottamiaan. Kuvituksena käytetty myös kalustemyyjämme suunnitelmakuvia.

Olen 49-vuotias turkulainen nainen, jonka perheeseen kuuluu aviomies, lukioikäinen tytär sekä kaksi maatiaiskissaa.

Asumme 70-luvulla rakennetussa kerrostaloasunnossa, jonka keittiö oli edelleen käytännössä alkuperäinen. Kun muutimme tänne reilut 14 vuotta sitten, purimme keittiön ja olohuoneen välisen seinän, rakensimme saarekkeen ja ostimme uusia kodinkoneita. Vanhat kaapit jätettiin paikoilleen, ja ehostimme vain vähän pintoja. Tämä riitti joksikin aikaa, sillä valkoinen väri tekee ihmeitä!

Minulla on lihassairaus, jonka vuoksi tasapainoni on huono ja käsien hienomotoriikka sekä lihasvoimat ovat heikentyneet. Tämä aiheuttaa tiettyjä haasteita arjen touhuissa, kuten ruuanlaitossa. Esim. pilkkominen, raastaminen, kuoriminen ja astioiden nostelu tuottavat vaikeuksia.

Meidän taloudessamme mies on alun perin ollut se, joka hoitaa ruuanlaiton, mutta viime vuosina homma on langennut pitkälti minulle. Krooninen migreeni invalidisoi eri tavalla kuin lihastauti, ja kohtauksen sattuessa lihastautinen on ehkä sittenkin se ketterämpi ja voimakkaampi osapuoli.

Kun vuonna 2018 koitti taloyhtiön putkiremontin aika, alkoi kypsyä myös ajatus perusteellisesta keittiöremontista. Halusimme suunnitella sellaisen keittiön, jossa minä voisin hääräillä mahdollisimman kätevästi. Meillä ei ollut ennestään kovinkaan paljon tietoa nykyaikaisista keittiöratkaisuista, saati sitten esteettömistä sellaisista, mutta lähtökohdaksi ja matkan varrella saimme paljon yleisiä vinkkejä ystäviltä, jotka olivat teettäneet keittiöremontin lähiaikoina.

Vammaispalveluista apua ratkaisuihin ja kustannuksiin

Varsinaisesti projekti lähti liikkeelle siitä, että pyysin kaupungin vammaispalvelusta sosiaalityöntekijän ja toimintaterapeutin paikan päälle katsomaan, minkälaiset ratkaisut auttaisivat juuri minua. Vammaispalvelulain mukaan kaupunki korvaa tietyin ehdoin välttämättömiä asunnonmuutostöitä. Minulle myönnettiin puolet induktioliesitason ja kalusteuunin + teleskooppikannattimien hinnasta, kulmakaapin säilytyssysteemi sekä osa laatikostoista, jotka ovat käytössä ergonomisemmat kuin kaapit.

Keittiöremontin kilpailutus

Saamillani eväillä lähdin pyytämään suunnitelmia ja tarjouksia keittiöfirmoilta. Linjasaneerausurakkamme työnjohtajalta sain tiedoksi heidän yhteistyökumppaninsa, Unique Homen. Pyysimme tietenkin tarjouksen myös kahdelta muulta firmalta, jotta saisimme vertailukohtaa.

Kaikki kolme keittiöfirmaa tuottivat hyvän kokemuksen, mutta Unique Homen Anu teki ammattitaidollaan, kekseliäisyydellään sekä kärsivällisyydellään suurimman vaikutuksen. Liikuntarajoitteisen henkilön erityistarpeisiin suunnitellun keittiön suunnittelu ei ollut hänellekään ihan arkipäivää, mutta yhdessä testailimme erilaisia ideoita ja ratkaisuja, joista lopulta hioutui sellainen keittiömalli, joka alkoi tuntua omalta unelmakeittiöltä. Me molemmat opimme prosessin aikana paljon. Aikaa suunnitteluun kului ehkä enemmän kuin minä tai Anu olimme ajatelleet, mutta monet ideat tuli mutustelua perusteellisesti. Lyhyemmässä ajassa olisi ehkä tullut päädyttyä huonompiin ratkaisuihin. Toki osa odotteluajasta kului kaupungin byrokratiaan.

Ratkaisevat ratkaisut”

Mitkä ratkaisut sitten ovat lihassairaalle ihmiselle olennaisia? Lihassairauksia on monenlaisia, mutta omalta kannaltani keskeisiä asioita ovat työskentelykorkeus, etäisyydet ja lihasvoiman käytön minimointi.

Työskentelykorkeus
En tarvitse enkä todennäköisesti tule tarvitsemaan (ainakaan pitkään aikaan) pyörätuolia, joten sitä ei tarvinnut suunnittelussa ottaa huomioon. Sen sijaan oli tärkeää, että uuni ja astianpesukone olisivat normaalia korkeammalla, jotta en joutuisi kumartelemaan ja kyykkimään epätasapainoisessa asennossa. Lisäksi uunin teleskooppikannattimet tekevät työskentelystä kevyempää ja turvallisempaa. Halusin uunin ehdottomasti myös pyrolyysipuhdistustoiminnon, sillä uunin pohjalle ja reunoille pinttyneen lian puunaaminen on heikoilla käsivoimillani mahdotonta.

Työskentelytila
Koska korotetut kodinkoneet vievät melkoisen osan työskentelytasosta, erillinen keittiösaareke oli edelleen todella tarpeen. Päädyimme 100 cm leveään saarekkeeseen, jossa on kolme laatikkoa. Ylimmässä laatikossa on ruokailuvälinelokerikot ja kahdessa alimmassa astioita. Yhteen metrin levyiseen laatikkoon mahtuu paljon enemmän tavaraa kuin vastaavasti kahteen puolimetriseen. Saareke sijaitsee tiskikonetta vastapäätä, jolloin koneen tyhjentäminen sujuu ilman turhia askeleita.

 

Vaikka korotetut kodinkoneet vievätkin osan työskentelytasosta, halusimme kuitenkin käyttää tuon alan laskutasona. 121 cm korkuisen ja 124 cm levyisen tason päällä on myös mikroaaltouuni, jota emme tässä yhteydessä halunneet vaihtaa kalustemikroon.

Saimme ystävältä tärkeän vinkin, jolla myös voi säästää työskentelytilaa: erillinen leipälauta ylälaatikossa. Olin ajatellut, että leipälauta on jotenkin vanhanaikainen ja epähygieeninen, mutta nyt olen todellakin eri mieltä. Meillä oli aikaisemmin leipälauta aina esillä – ja leivänmuruja oli kaikkialla. Nyt lauta on piilossa, ja leivänmuruja on helppo hallita erillisen murulaudan avulla. Ratkaisu on myös hygieeninen, sillä laudalla käsitellään vain kuivaa leipää, ei kosteita elintarvikkeita.

Mekanismit ja vetimet
On olemassa paljon elämää helpottavia mekanismeja, joita terveenkin ihmisen kannattaa hyödyntää. Nykyaikaiset vetolaatikot liikkuvat ja sulkeutuvat keveästi, eikä niitä ole täysinäkään raskasta avata ja sulkea. Alatason kulmakaapista ei kannata rakentaa hankalasti hyödynnettävää ”sukelluskaappia”, sillä tilan saa tehokkaammin käyttöön asentamalla sinne kulmakaappimekanismi. Meille tuli Slide out, jonka saa vedettyä kevyesti ulos kaapista.

Kahteen yläkaapistoon asennettiin kaksiosaisen oven AVENTOS-nostomekanismi, johon ihastuimme välittömästi sen nähtyämme! Ratkaisu on tyylikäs, ergonominen ja tilaa säästävä. Mekanismin avulla ovet siirtyvät kevyesti paikoiltaan kaappirungon eteen ja ylle, ja vedin jää aina alas helposti tavoiteltavalle korkeudelle. Kahteen matalampaan kaappirunkoon asennettiin ylöspäin avautuva klippimekanismi, joten yksikään yläkaapeista ei avaudu häiritsevästi sivusuuntaan. Nämä kippiovet eivät karkaa liian ylös lyhyen ihmisen tavoittamattomiin, vaan jäävät sille korkeudelle, kun ne avataan.

Kaksiosainen nostomekanismi olisi ollut mahdollista saada myös sähkökäyttöisenä, mutta meille riitti mekaaninen. Valitsimme kaappeihin ja laatikoihin kauniit ja käytännölliset Milo-vetimet, joista saa pitkän rivan pyöristetyn sisäpuolen ansiosta tukevan ja miellyttävän otteen.

Säilytyskorkeus
Halusin myös, että kaikki säilytystila on sellaisella korkeudella, jonne yllän ilman vaarallista kiipeilyä. Alun perin meillä oli kattoon saakka ulottuvat kaapit, joiden ylähyllyillä oli tavaraa, jonka olemassaolon olin melkeinpä unohtanut. Nyt yläkaapit suunniteltiin sellaiselle korkeudelle, että jopa perheen pienin (äiti) ylettyisi ainakin ylähyllyn etureunaan. Olen myös parin vuoden aikana ”konmarittanut” suurimman osan tarpeettomasta tavarasta ja omaksunut sellaisen ajattelutavan, että vähempikin säilytystila riittää.

Kalusteiden pintamateriaalit
Pintamateriaaleilta edellytämme tietysti kestävyyttä, helppohoitoisuutta ja ajatonta tyylikkyyttä. Päädyimme valitsemaan ylätason kaappeihin korkeakiiltoisen valkoisen Iris kalvo-oven ja alaosan laatikostoihin mattamustan Feel-mikrolaminaatin, jossa sormenjäljet eivät näy. Työtasot ovat marmorikuvioitua mustaa laminaattia.

Tiskialtaaksi valikoitui Stalan iso musta komposiittiallas, jossa on kätevä Design-sihti sekä vaijeripohjaventtiili. Altaaseen kuuluu ison altaan lisäksi pieni kaatoallas. Komposiittiallas on kestävä ja helppo puhdistaa, eikä siihen ei jää ikäviä kulumajälkiä ja naarmuja, kuten teräsaltaaseen. Suosittelen isoa nelikulmaista allasta jo senkin vuoksi, että siinä voi pestä uunipellit liikaa loiskuttamatta.

Keittiön sähköt ja valaistus

Keittiön vanha, neljästä spotista koostuva yleisvalo jäi paikoilleen saarekkeen työskentelyvaloksi. Yläkaappien ylä- ja alareunaan asennettiin led-nauhat, jotka saa kytkettyä päälle erikseen tai yhtä aikaa. Ylävalo antaa lähinnä miellyttävää tunnelmaa avokeittiön puolelle silloin kun keittiössä ei työskennellä. Lisäksi liesituulettimessa on kohdevalona tehokas led-lamppu.

Pistorasioiden sijoittelusta herättelin keskustelua vertaisryhmässä. En päässyt etukäteen testaamaan, mutta yläkaappien alle vinoon sijoitetut pistorasiat osoittautuivat onnistuneeksi ratkaisuksi. Koska sormi- ja käsivoimani ovat heikot, on ratkaisevaa myös se, minkä suuntaisesti työnnän töpselin seinään tai vedän sen irti. Tässä ratkaisussa pystyn käyttämään vartalon painoa apuna.

Suunnittelusta toteutukseen nopeasti ja sujuvasti

Olen hirveän tyytyväinen koko prosessiin! Anun kanssa oli mutkatonta työskennellä. Tapasimme useita kertoja, ja pari kertaa Anu kävi meillä paikan päällä suunnittelemassa ja mittailemassa. Kun toteutuksen aika koitti, Unique Homen kaverit purkivat siististi vanhan keittiön. Välitilakaakelien asbestipurun jälkeen vuoroon tuli asentaja Mikko, joka teki ripeästi virheetöntä jälkeä – toki työnjohtajana toimineen Dora-kissan valvovan silmän alla.

Keittiö valmistui joulukuun alussa, ja joulupipareiden leipominen oli ihan ensimmäisiä kokeilujamme uusien ratkaisujen toimivuudesta.

Käytännössä keittiöremonttimme on osoittautunut napakympiksi. Jotkut tavarat ovat hetken hakeneet käytännöllisintä paikkaa, mutta ainakaan toistaiseksi en ole katunut yhtään ratkaisua tai jäänyt kaipaamaan mitään. Uusi keittiö on kaunis ja käytännöllinen!

Unique Home toteutti taloyhtiössämme muitakin keittiöremontteja, ja kuulemani mukaan kaikki ovat olleet todella tyytyväisiä. Voin lämpimästi suositella tätä paikallista perheyritystä, jonka toimisto ja tuotantotilat sijaitsevat Turun Orikedolla.

Olimme säästäneet vanhasta keittiöstä vain Mielen astianpesukoneen ja jääkaapin, jotka olivat uudehkot. Ne on ostettu aikanaan Wihannolta, ja sieltä ostettiin myös remontin myötä uusitut laitteet: kalusteuuni, induktioliesitaso sekä liesituuletin.

– Leena Tammioja