Skip to main content
ajankohtaista

Yrittäjäperhe Salminen

Tarinat ja tekijät yritysten taustalla ovat mielestämme kiinnostavia. Siksi päätimme raottaa verhoa ja kertoa vähän lähemmin yrittäjäperhe Salmisesta, joka omistaa nykyään Unique Homen sataprosenttisesti.

Tomi on ollut yrityksessä mukana perustamishetkestä asti. Hän oli jo pitkään tiennyt haluavansa yrittäjäksi eikä pelännyt kovaa työntekoa. Kun muutama silloinen kollega suunnitteli vuoden 2006 alussa oman keittiöliikkeen perustamista, Tomi päätti hypätä mukaan. Hän on aina ollut sitä mieltä, että monet asiat oppii paremmin tekemällä kuin koulunpenkillä. Osakkaita oli alunperin neljä, mutta juuri Tomista päätettiin tehdä toimitusjohtaja, koska miehellä riitti sekä intoa että osaamista. Vuodet eivät ole tilannetta juurikaan muuttaneet, mitä nyt muut alkuperäiset osakkaat ovat jääneet eläkkeelle tai muuten pois yrityksen toiminnasta. Tomi on edelleen vahvasti mukana kaikessa, mitä yrityksessä tapahtuu. Hallinnollisten töiden vastapainoksi hän viihtyy ”kentällä”, eli myymälässä, tuotannossa ja asennushommissa, sillä hänen mielestään hyvä johtaja osaa tehdä alaistensa työt. Kenttämiehiä Tomi on myös vapaa-ajallaan, sillä hän nauttii mailapeleistä. Oikeastaan Tomi ei kyllä juuri erottele työ- ja vapaa-aikaansa, sillä yrittäjyys on hänelle elämäntapa.

Tomin vaimo Annina puolestaan ei koskaan haaveillut yrittäjyydestä, mutta aika pian hän huomasi tekevänsä osa-aikaisesti töitä miehensä ja tämän yhtiökumppaneiden firmalle. Väkisinkin yritys alkoi tuntua omalta, kun se joka tapauksessa oli arjessa niin vahvasti läsnä. Tuntuikin täysin luontevalta ostaa osuus yhtiöstä, kun vanhimmat osakkaat alkoivat tulla eläkeikään. Annina ei koe olevansa luontaisesti johtajatyyppiä, joten hän antaa mielellään miehensä olla se ”big boss” ja keskittyy mieluummin omiin vahvuuksiinsa: markkinointiviestintään, visuaalisuuteen, henkilökunnan asioihin ja alan trendien seurailuun. Toki siinä sivussa pitää hoitaa kaikki yrittäjän pakolliset pahat, mutta realistille ei onneksi tullut yllätyksenä, että henkilökunta tarvitsee palkan lisäksi niin vakuutuksia, vessapaperia kuin toimivaa työterveyshuoltoa. Elämä on oppimista ja yrittäjyys varsinkin – tällä asenteella on selvitty monesta uudesta tilanteesta. Kirjanpidostakin on mahdollista päästä jyvälle, vaikka olisi haukotellut opiskeluaikana kaikilla numeroihin liittyvillä tunneilla. Ihmisläheinen Annina on monesti todennut edustavansa firmassa tunneälyä siinä missä Tomi bisnesälyä. Kumpaakin tarvitaan, joten yhtälö toimii voittopuolisesti hyvin. Välillä volyymit tietysti nousevat ja kotonakin puhutaan vain töistä. Silloin Annina häipyy mielellään hetkeksi kuntoilemaan tai maalaa taulun.

Salmisen perheeseen kuuluvat myös vuonna 2007 syntyneet kaksoset, jotka ovat nykyään osakkaita hekin. Yritys on heille kuin vanhempi sisarus, jonka olemassaolo on aina ollut itsestäänselvyys. Jälkikasvu keskittyy toistaiseksi lähinnä oppivelvollisuuteensa, kaverien kanssa hengailuun ja omiin harrastuksiinsa. Kesätyökokemustakin nuoret ovat ihan itse päättäneet hakea muualta. Aika näyttää, kiinnostaako heitä jonakin päivänä työskennellä Unique Homessa, vai onko siinä liikaa hommaa, kuten he tällä hetkellä tuumailevat.

Edit: Tomi pönöttää puvussa vain pakon edessä eikä Anninakaan sentään liihottele Orikedolla iltapuvussa, vaikka mekkonaisia onkin.

Tutustu koko henkilökuntaamme Yhteystiedot-sivulla! Löydät pienen esittelyn kaikista osaajistamme.