Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Työtasojen valinta keittiöön

Keraamiset Calacatta Oro työtasot, kupariset vedinnupit ja Intran allas kuparisilla heloilla.

Mikä on paras materiaali keittiötasoksi? Sitä meiltä usein tiedustellaan. Perinteisten vaihtoehtojen rinnalle markkinoille tupsahtelee uusia, innovatiivisia materiaaleja, jotka ylpeilevät edistyksellisillä ominaisuuksillaan. Kun puheissa vilisevät dektonit, corianit, duratit ja fenixit, tavallisen keittiöremontoijan hämmennys on taattu.

Suosittelemme aina lähtemään liikkeelle pohtimalla, millainen työtaso toimii juuri sinun käytössäsi parhaiten. Jaksatko pyyhkiä roiskeita vai arvostatko täydellistä huoltovapautta? Annatko painoarvoa materiaalien aitoudelle vai riittääkö, että taso muistuttaa kuosiltaan vaikkapa puuta tai betonia? Tarpeiden lisäksi valintoja johdattelee tietenkin myös budjetti. Se oikea on täysin mahdollista löytää, kun jaksat tutustua ominaisuuksiin. Kokosimme avuksesi asiaa ja ajatuksia yleisimmistä työtasoina käytetyistä materiaaleista.

Massiivipuutasot

Jos arvostat aitoja materiaaleja, pidät luultavasti myös puusta. Se on lämmin, eläväinen ja oikein hoidettuna myös erittäin pitkäikäinen kumppani. Vaikka pehmeään pintaan jää käytöstä jälkiä, naarmut ja roiskeet voi käsitellä puusta pois kevyellä hionnalla. Ennen käyttöönottoa tasot öljytään joka puolelta huolellisesti, jotta ne hylkisivät kosteutta ja likaa. Tämän jälkeen yleensä riittää, kun pinnan hioo kevyesti ja käsittelee esimerkiksi parafiiniöljyllä pari kertaa vuodessa. Aivan vesipisteet läheisyyteen emme puutasoa suosittele, sillä jatkuva kastuminen ei ole suotavaa. Massiivipuu myös elää jonkin verran, joten laajenemiselle ja kutistumiselle on syytä jättää mitoituksessa varaa. Hinnaltaan puutasot sijoittuvat laminaatin ja kiven välimaastoon.

Massiivipuutasot harmaassa Unique Home -keittiössä. Ylä- ja alakaapistoissa on trendikkäästi erilaiset vetimet.

Laminaattitasot

Eniten myymämme tasomateriaali on laminaatti, jota on totuttu pitämään vaihtoehdoista edullisimpana. Todellisuudessa laatu- ja hintahaitari ovat nykyään laajoja. Valmistustekniikat ovat kehittyneet, ja korkealaatuiset laminaatit jäljittelevät taidokkaasti esimerkiksi eri puulajeja tai betonia. Korkeapainelaminaatissa on oikeastaan kyse pinnoitteesta, joka valmistetaan kyllästetyistä papereista ja kuviokerrosesta lämpöpuristamalla. Tasomateriaalissa on kovan laminaattipinnan alla runkorakenteena yleensä lastu- tai puukuitulevyä. Laminaattitasoja voit tilata meiltä eri reunamuotoilla ja -materiaaleilla sekä myös trendikkäillä kulmapyöristyksillä.

Erilaisia laminaattikuoseja on valittavanasi valtavasti, ja muutamia niistä pidämme varastovalikoimassamme. Valmistamme Orikedolla tasojen lisäksi myös kalusterunkoja ja ovia korkeapainelaminaatista. Materiaali on huoleton eikä vaadi huoltoa, mutta toisaalta naarmuja ja kolhuja ei pysty käsittelemään pinnasta pois samalla tavalla kuin vaikkapa puusta.

puuta jäljittelevä laminaattitaso pienen budjetin keittiössä

Oman huomionsa ansaitsee nanopinnoitteinen laminaattijoka hylkii likaa ja sormenjälkiä. Hinta on korkeampi kuin perinteisellä laminaatilla, mutta mattamaisesta pinnasta voi myös käsitellä pieniä naarmuja pois taikasienellä ja silitysraudalla. Värivaihtoehtojakin löytyy mukavasti, sillä esimerkiksi Fenix NTM -materiaalia on olemassa kaikissa sateenkaaren sävyissä. Meiltä Unique Homesta voit tilata nanolaminaatista valmistettujen tasojen kaveriksi myös kalusteovia samasta materiaalista.

sormenjälkiä hylkivä musta fenix nanolaminaattitaso lapsiperheen keittiössä

Laminaatti-nimeä kantavilla materiaaleilla on keskenään eroja, joten ominaisuuksiin kannattaa tutustua huolella ennen päätöksentekoa. Mikäli etsit erittäin helppohoitoista ja vedenkestävää materiaalia keittiöösi tai vaikka terassipöydän kanneksi, täyslaminaatti eli kompaktitaso on tutustumisen arvoinen vaihtoehto. Se on vain 12 mm paksua ja nimensä mukaisesti homogeenista materiaalia. Virtaviivaisen ohut ulkonäkö ja mainiot ominaisuudet ovat yhdessä tehneet kompaktitasoista varsin suosittuja.

Ohut kompaktilaminaattitaso on paksuudeltaan 16 mm. Tavallista korkeampaa välitilaa suojaa lasi.

Kivitasot, kvartsit ja keraamiset kivet

Kivitasot huokuvat arvoa. Hinta saattaa ostohetkellä kirpaista, mutta ominaisuudet tekevät kivestä pitkäikäisen kumppanin. Koska kyseessä on aito luonnonmateriaali, ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran kivilajin mukaan. Siinä missä graniitti on hyvinkin kestävää, huokoisempi marmori ottaa herkästi nokkiinsa huolimattomasta kohtelusta. Kivitasoja on saatavilla eri paksuisina, ja ohuet vaihtoehdot toimivat hienosti myös välitilaan nostettuina.

Jokainen kivi on kuosiltaan ja sävyvaihteluiltaan ainutlaatuinen. Mitoitus on millintarkkaa puuhaa, joten kalusteiden on oltava paikoillaan ennen kuin tasot voidaan mitata ja tilata. Tämä kannattaa huomioida toimitusajoissa. Kivi myös painaa paljon, joten sen liikutteluun tarvitaan voimaa.

Perinteisesti kivitasoilla viitataan luonnonkiveen, mutta yhä useampi päätyy valitsemaan kotiinsa kvartsia, joka kuuluu oikeastaan komposiittien ryhmään. Puristamalla valmistetussa materiaalissa luonnonkiveä on vahvistettu erilaisilla tehoste- ja sidosaineilla, kuten lasinpalasilla ja hartsilla. Kvartsitasot ovat arvokkaita, mutta myös erittäin helppohoitoisia, kestäviä ja hygieenisiä. Jos esimerkiksi pidät aidon marmorin ulkonäöstä mutta epäröit materiaalin arkuutta, suosittelemme tutustumaan kvartsiin, jota on tarjolla monissa vaaleissa sävyissä ja myös marmorimaisilla kuvoinneilla.

Kivitasoihin luetaan myös polttotekniikalla valmistetut keraamiset tasot, joissa ei ole käytetty lainkaan sidosaineita. Koostumus on luonnonmukainen ja pinta usein hieman karhea. Keraamiset tasot eivät säikähdä äärimmäistäkään kuumuutta. Niitä on muutenkin vaikea saada pilalle, sillä huippukestävä pinta ei naarmuunnu eikä ime itseensä nesteitä.

Keraaminen Calacatta Oro -työtaso sinisessä keittiössä.
Kosteutta kestävä kvartsitaso ja komposiittiallas sopivat hyvin kodinhoitopisteelle. Materiaalit on syytä aina valita käyttötarkoituksen mukaan, sillä niiden ominaisuuksissa on eroja.

Komposiittitasot

”Man made” -materiaaleja eli komposiitteja on nykyään monia. Niitä on oikestaan vaikea edes niputtaa keskenään samaan kategoriaan, sillä koostumuksissa ja ominaisuuksissa on paljon eroja. Yhteistä kaikille komposiittitasoille on kestävyys, joka saavutetaan yhdistämällä päämateriaaliin erilaisia sidos-, tehoste- ja väriaineita. Komposiitit ovat myös hygieenisiä, joten niitä käytetään yleisesti esimerkiksi sairaaloissa ja ravintoloissa. Edistykselliset ominaisuudet näkyvät hinnoissa, mutta vastineeksi rahoilleen saa kestäviä pintoja.

Jo aiemmin mainitut kvartsitasot ovat puristegraniittia. Niitä löytyy valikoimistamme esimerkiksi Silestone-tuotemerkillä. Lämmöllä muovattavista, saumattomista Solid Surface -akryylikomposiiteista tunnetuin puolestaan lienee Corian, joka on ollut markkinoilla yli 50 vuotta. Suomalainen Durat valmistaa ekologiset komposiittitasonsa uusiomuovista. Kaikki edellä mainitut ja monta muuta tuotemerkkiä löydät Unique Homen valikoimista.

Komposiittimateriaaleilla on mahdollista luoda sekä hillityn harmoninen että karkkivärinen keittiö tai kylppäri. Tarjolla on nimittäin poikkeuksellisen herkullisia värisävyjä. Myös saumattomat tason ja altaan kokonaisuudet onnistuvat tietyillä komposiiteilla. Myymälämme asiakas-wc sai hiljattain modernin Slope-allastaso. Tervastason valmistama kokonaisuus on materiaaliltaan HI-MACS -komposiittikiveä, jota saa kymmenissä eri sävyissä ja juuri tilasi vaatimilla mitoilla.

HI-MACS -komposiitti on materiaalina erityisen hygieeninen ja kestävä. Siksi se on yleinen julkitiloissa, mutta sopii myös yksityiskoteihin. Virtaviivainen Slope-allastaso valmistetaan mittojen mukaan HI-MACS -komposiitista. Esimerkkitoteutuksen löydät Unique Home -myymälästä.

Terästasot

Ruostumaton teräs eli rst on huolettoman kokin unelmamateriaali, sillä se kestää niin vettä, kuumuutta kuin erilaisia aineitakin. Plussaa on myös hygieenisyys, joka tekee materiaalista suositun esimerkiksi teollisuuskeittiöissä. RST on ehdoton valinta myös industrial-henkisen sisustuksen ystäville. Teräspintaan tulee herkästi elämisen jälkiä, mutta monien mielestä tämä ominaisuus vain lisää niiden luonnetta. Mikäli kuitenkin kammoat naarmuja, suosittelemme tutustumaan Stalan kuvioituihin teräspintoihin. StalaTex-mallisto pitää sisällään monta eläväistä kuosia, jotka soveltuvat käytettäviksi sekä tasoina että vaikkapa keittiön välitilassa.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu Stalatex Seitsikko -tiskipöytä harmaassa kerrostalokeittiössä. Kenno-kuosi sopii hyvin talon rakennusajan eli 1950-luvun henkeen.
Kennokuvioitu StalaTex rst-taso Unique Home -keittiössä.

Unelmista totta tasokkaasti

Työtasolle on tarvetta ihan joka kodissa ja tietysti monessa muussakin tilassa kuin keittiössä. Valikoimistamme löydät yhtä lailla wc-, kylpy- ja kodinhoitotiloihin sopivia materiaaleja. Avokeittiön ilmettä on helppo jatkaa yhtenäisenä oleskelutilojen puolelle, kun tilaat esimerkiksi tv-tasoon ja sohvapöytään kannet samasta materiaalista kuin keittiön työtasot. Monenlaisia mallipaloja ja -tasoja pääset hypistelemään tilavassa myymälässämme Turun Orikedolla. Tervetuloa solmimaan tasokkaita ja pitkäikäisiä kumppanuuksia!

Pieneen asuntoon räätälöity monitoimikalustus jatkuu keittiöstä olohuoneen puolelle.
Julkisissa tiloissa suositut, hygieeniset Solid Surface -materiaalit sopivat myös kotikäyttöön. Mittojen mukaaan valmistettu, saumaton alalstaso on HI-MACS-komposiittia.