Skip to main content
etusivu

Keittiösuunnittelun olennaiset

Mistä ihmeestä tietää, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon keittiöremontissa? Jätä se meidän huoleksemme. Listasimme 12 asiaa, jotka auttavat sinua valmistautumaan suunnittelutapaamiseen.

Kenenkään ei tarvitse olla seppä syntyessään – eikä sinun tarvitse tietää keittiön remontoimisesta etukäteen kaikkea mahdollista. Riittää kun saavut sovittuun suunnittelutapaamiseen pohjapiirroksen tai suuntaa antavien mittojen kanssa. Kalustesuunnitelijamme osaa kysyä oikeat kysymykset ja johdatella projektia vastaustesi perusteella oikeaan suuntaan. Siitä on silti apua, että pohdit etukäteen vähän muutakin kuin tulevan keittiösi väriä. Visuaalisuus on tärkeää, mutta kiität itseäsi myöhemmin, jos keittiösi myös toimii arjessa parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Talouden koko

Montako teitä parhaimmillaan tai pahimmillaan hääräilee keittiössä samanaikaisesti?

2. Työskentelytila

Oletko ahkera leipuri? Työtasoa on harvemmin liikaa, mutta varsin monilla sitä on liian vähän. Jos karsit tasotilan minimiin, et luultavasti leivo joulupiparteita ainakaan omassa keittiössäsi.

3. Säilytysmieltymykset

Haluatko kaiken mahdollisen piiloon vai käyttötavarat nätisti esille? Yläkaapittomuus on nykyään suosittua, samoin kuin erilaiset avohyllyköt. Kauniit astiat ilahduttavat silmää, mutta pölykammoisille avosäilytys ei välttämättä ole järkevin vaihtoehto. Minimalistin kodissa toimii kenties aamiaiskaappi, joka kätkee sisälleen keittiön pienlaitteet ja auttaa työtasoja pysymään siisteinä.

4. Siivousinto

Jos et jaksa kulkea koko ajan rätti kädessä mutta et myöskään kestä sormenjälkiä pinnoissa, mainitse asiasta keittiösuunnittelijalle. Materiaaleja on nykyään tarjolla valtavasti. Osa niistä on käyttäjälle huolettomia, osa vaatii enemmän hoitoa ja puunausta.

5. Keräilijä vai konmarittaja?

Joissakin perheissä astiasäilytykseen riittää muutama vetolaatikko, kun taas toisissa talouksissa mikään määrä kaappitilaa ei tunnu olevan tarpeeksi. Mieti etukäteen, mitä haluat säilyttää ja missä. Näin vältyt myöhemmin ”mikään ei mahdu mihinkään” -yllätyksiltä. Erilaiset mekanismit nostavat kalustekokonaisuuden hintaa, mutta samalla ne lisäävät toiminnallisuutta ja helpottavat kaiken käytettävissä olevan tilan hyödyntämistä.

6. Jätelajittelu

Kuinka perusteellisesti lajittelet? Paljonko esimerkiksi kartonkia, muovia tai lasia kertyy? Nämä tiedot vaikuttavat oleellisesti jäteastioiden määrään, kokoon ja sijoitteluun.

7. Valaistus

Hämyvalaistus on ehkä tunnelmallinen, mutta kokkaaja ei pärjää ilman häikäisemätöntä kohdevaloa. Keittiössä on hyvä olla teholtaan ja laadultaan erilaisia valonlähteitä. Varsinkin herkkäsilmäisten kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten valo heijastuu erilaisilta pinnoilta.

8. Tiskaus ja kuivaus

Likaisia astioita ei pääse karkuun muuten kuin syömällä aina ulkona. Siksi keittiöremontoijan on syytä miettiä, miten kipponsa ja kupponsa yleensä puhdistaa. Jos tiskaat tunnollisesti käsin, saatat tarvita keittiöösi kaksi allasta ja astiankuivauskaapin. Nykyään on paljon meitäkin, jotka vaivaudumme pesemään itse korkeintaan paistinpannut ja kattilat. Tällöin yksi allas riittää, ja kuivausritilän vaatima tila säästyy muulle säilytykselle. Astianpesukoneita sen sijaan saa mielellään olla vaikka kaksi rinnakkain.

9. Ergonomia

Sijaitsevatko liesi, vesipiste ja kylmälaite toisiinsa nähden toimivasti? Jaksatko kyykkiä lattiatasossa täyttämässä tai tyhjentämässä astianpesukonetta, vai onko selällesi ystävällisempää sijoittaa kone ylemmäs? Jos perheen ykköskokki on kaksimetrinen, sekin on syytä ottaa huomioon keittiötoimintojen sijoittelussa ja kenties jopa työtason korkeudessa. Vakiomitat eivät automaattisesti ole kaikille ne parhaat.

integroitu astianpesukone

10. Saareke

Saareke tai niemeke on monen remontoijan toivelistalla, mutta mahtuuko sellainen oikeasti keittiöösi järkevästi? Ympärille tulee jäädä myös riittävästi tilaa toimia, liikkua ja availla ovia.

11. Jaksatko itse?

Jos haluat remontoida ja asentaa kalusteesi itse, kunnioitamme päätöstäsi. Mikäli et kuitenkaan ole ihan varma taidoistasi, suosittelemme tilaamaan asennuksen samasta yrityksestä kuin kalusteet. Ammattilaiset hoitavat homman puolestasi näppärästi ja hyväntuulisesti. Saatat säästää ajan ja hermojesi lisäksi lopulta myös rahaa, kun tilaat koko urakan keskitetysti yhdestä osoitteesta.

12. Budjetti

Tiedäthän ne sisustuslehtien ”pihistä vs. panosta” -kuvakollaasit, joissa luodaan sama tyyli eri budjeteilla? Materiaalivalinnat vaikuttavat hintaan merkittävästi myös kiintokalusteissa. Jos esimerkiksi puun lämpö houkuttelee, mutta et ole valmis maksamaan viiluovista, samaa tunnelmaa luomme keittiöösi edullisemmin puupintaa jäljittelevillä mikrolaminaattiovilla. Kannustamme miettimään etukäteen, mitä vaadit materiaaleilta ja mitä olet kokonaisuudesta valmis maksamaan. Rohkeasti vaan budjettia pöytään, sillä vaihtoehtoja kyllä löytyy! Jos ei tee mieli tinkiä mistään, onneksi voit tehdä unelmista totta myös Unique Home -rahoituksella.

Tervetuloa kotisi kokoisille ja taatusti kotimaisille kalustekaupoille paikalliseen perheyritykseen! Oman suunnitteluaikasi varaat aukioloaikoinamme numerosta (02) 880 0160 tai lähettämällä meille viestiä yhtedenottolomakkeen kautta. Hymyillään myymälässä maskien takaa!