Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Keittiötrendit 2023

Tikkurilan vuoden väri 2023 on Ruusun hetki.

Väriä näkyvissä! Epätavallisina aikoina elämään kaivataan iloa, valoa ja lämpöä. Kenties juuri siksi vuoden 2023 sisustustrendeissä korostuvat vahvat värit, muhkeat muodot ja luonnonläheisyys. Pinnoissa saa olla leikkisyyttä, mutta toisaalta myös skandinaavisen selkeyden suosijat ovat ajan hermoilla. Tyylisuuntauksia on usein pinnalla samanaikaisesti useampia. Tässä keksitymme niistä kolmeen keskeiseen.

Sisustustrendit Pariisin design-viikoilla syskuussa 2022.

Vahvat värit

Jo monta vuotta on puhuttu värien paluusta. Yhdessä yössä tämä ei tietenkään ole tapahtunut, sillä trendeillä on tapana yleistyä hitaanpuoleisesti. Vähitellen kliinisyys on kuitenkin saanut väistyä, ja kodeissa nähdään nyt huomattavasti enemmän värejä kuin viime vuosikymmenellä. Ylläolevan kuvan nappasimme syyskuussa Pariisin Design Week -tapahtumasta, ja se kertoo mielestämme paljon tästä ajasta. Tervetuloa ilo ja kodikkuus!

Sekä painoteollisuuden värijärjestelmä Pantone (PMS), suomalaisten hyvin tuntema Tikkurila että yhdysvaltalainen maalivalmistaja Benjamin Moore tarjoavat vuodelle 2023 laajoja väripaletteja, joista on helppo poimia esimerkiksi keittiön pintoihin vaikka useampaa väriä. Mikäli edellämainittuja väritietäjiä on uskominen, nyt mennään näkyvästi päin punaista. Tikkurila nimittäin nimesi vuoden 2023 värikseen roosaisen Ruusun Hetken ja Moore korallinpunaisen Rasperry Blushin. Pantone puolestaan vannoo rohkean Viva Magentan nimeen. Vaikka nämä punaisen sävyt ovat keskenään erilaisia, yhteistä niillä on rohkeus ja voima, joita tässä maailmanajassa todella kaivataan.

Leikittelimme myymälässä materiaalimalleilla ja kokosimme allaolevassa kuvassa näkyvän kollaasin Tikkurilan Ruusun Hetki (V413) -mallilastun ympärille.

Keittiösuunnitelman moodboard tikkurilan vuoden 2023 värin ympärille.
Värikäs allaskaluste Carlo Casagranden Cotto-sävyisillä Luxe Zenit -ovilla ja Helatukun messinkisillä retrovetimillä.

Sosiaalisessa mediassa vilahtelee entistä enemmän iloisin sävyin kalustettuja koteja. Esimerkiksi suomalainen huonekaluvalmistaja Hakola on tehnyt värikkyydestä suorastaan tavaramerkkinsä. Momi asiakkaammekin on valinnut viime vuosina keittiön kaapistoihin jotain muuta kuin valkoista. Siitä huolimatta hillitty sävymaailma jatkaa todennäköisesti suosituimpana, sillä skandinaavisessa sisustuksessa vaaleus on aina valttia. Koska kiintokalustus suunnitellaan vuosiksi eteenpäin, trendeillä on ehkä helpompi leikitellä sohvatyynyissä kuin kaapinovissa. Toisaalta myös väreillä on mahdollista luoda rauhallisia kalustekokonaisuuksia, kunhan sävyt ovat murrettuja. Erityisesti vihreä on viime vuosina kiehtonut kalustajia. Myymälästämme löydät kalustetoteutuksia monessa eri sävyssä, ja materiaalimallejamme voit lainata myös kotiisi mallailtavaksi.

Moodboard keittiöön vihreän ja messingin sävyillä.
Vihreää ja ruskeaa puukuosia yhdistelevä keittiökalustus harmoniaa rikkovalla lasivitriinillä.

Muhkeat muodot

Jyrkkä kulmikkuus on viime vuosina saanut väistyä sisustuksesta. Pyöreät ja kaarevat muodot sen sijaan valtaavat koteja yhä näkyvämmin vuonna 2023, mikä ei tarkemmin ajatellen ole kovin yllättävää. Kun maailmassa myllertää, elämään kaivataan pehmeyttä. Muhkeat muodot näyttävät esimerkiksi sohvissa ja nojatuoleissa paljon kutsuvammilta kuin luotisuorat linjat. Kaarevuus toistuu myös peileissä, oviaukoissa ja pienissä yksityiskohdissa, kuten vetimissä. Kiintokalustukseen luot pehmeää tunnelmaa vaikkapa työtasojen kulmapyöristyksillä, kuten teimme myymälämme uusissa työpisteissä.

Kaarevien ja pyöreiden muotojen suosio näkyy laminaattitasojen kulmapyöristyksissä.
Wc-kalustus woodio-altaalla, Unique Home -allaskaapistolla ja Tapwellin pronssinruskealla hanalla sekä käsisuihkulla.

Luonnonläheisyys ja ympäristöystävällisyys

Aitous, vastuullisuus ja lähituotannon suosiminen ovat kaikki vahvoja trendejä, jotka tuskin ovat hetkeen hiipumassa. Avainlippu-yrityksenä olemme päässeet kuulemaan Suomalaisen Työn Liiton tutkimustuloksia, joiden perusteella kotimaisuuden suosiminen on viime vuosina ollut jatkuvassa kasvussa. Yhä useampi kuluttaja haluaa tietää, missä ja miten hänen ostamansa tuote on tehty. Meillä pääset halutessasi vaikka seuraamaan tilaamiesi Unique Home -kalusteiden valmistumista, sillä omat tuotantotilamme sijaitsevat myymälän seinän toisella puolella.

Ruskea puuviiluovi ja pähkinäpuinen vedinnuppi.
Sinistä , kuparia ja ruskeaa puuta 70-luvun talon uudessa Unique Home -keittiössä.

2020-luvun kalustuksessa aidot, aistiystävälliset ja ekologiset materiaalit ovat arvossaan. Siinä missä edellisen vuosikymmenen keittiöt olivat tyypillisesti moderneja ja minimalistisia, nyt ne ovat sekä sävyjensä että materiaaliensa puolesta runsaampia. Puusisustaminen on valtavan suosittua, ja esimerkiksi viiluovissa nähdään sekä skandinaavisen vaaleita puulajeja että ruskeampia vaihtoehtoja, kuten pähkinää tai petsattua tammea. Koko keittiön ei tarvitse olla samaa sävyä eikä materiaalia, sillä ajankohtaisia ovat myös kaksiväriset keittiöt. Jos puukuosi tuntuu liian hallitsevalta, valitse viilua pelkästään yläkaapistoihin!

Myös työtasoissa näkyy aitojen materiaalien arvostus. Kivien ja kivikomposiittien kysyntä kasvaa jatkuvasti, ja olemmekin viime aikoina ottaneet valikoimiimme paljon uusia kuoseja. Mikäli etsit kestävää ja pitkäikäistä kumppania keittiöösi, suosittelemme tutustumaan keraamisiin kiviin, joita on tarjolla monella eri kauppanimellä.

Keraaminen Calacatta Oro -työtaso sinisessä keittiössä.
Louhi Stonesin työstämät kivitasomallit löydät Unique Home -myymälästä.

Huolitellussa keittiökokonaisuudessa huomio ei keskity pelkästään ulkoisiin seikkoihin. Aamiaiskaapin ovia kelpaa pitää auki, kun sisäpuolikin näyttää viimeistellyltä. Valikoimistamme löydät esimerkiksi ylelliset, puiset Ta’Or Boxit, jotka säväyttävät sisälaatikoina. Oman tuotantomme liukuva aamiaistaso on tuonut toiminnallisuutta jo lukuisiin Unique Home -keittiöihin, ja pientä arjen luksusta tarjoavat myös esimerkiksi puiset aterinlokerikot.

Puinen Ta'or Box-sisälaatikko Unique Home -aamiaiskaapisssa.
Puinen aterinlokerikko ja veitsiteline sopivat Hettich Atira -laatikkoon.

Luonnon monimuotoisuus oli tärkeä teema kesän 2022 Asuntomessuilla Naantalissa, mikä näkyi alueelle rakentuneissa kodeissa monin tavoin. Puu- ja kivipinnat olivat näkyvästi esillä sisustuksessa, ja myös sisätiloihin oli haettu sävymaailmaa ympäröivistä maisemista. Messukatsauksessamme mainitut rimoitukset ovat edelleen rakentajien ja remontoijien suuressa suosiossa, eikä niitä unohdeta kiintokalustuksissakaan. Omat asentajamme toteuttivat Unique Home -myymälässä rimapaneloinnin keittiösaarekkeeseen. Myyjiemme uusille työpisteille asensimme puurimat puolestaan akustiikkalevyjen päälle. Samalta näyttävään lopputulokseen on olemassa myös oikotie, sillä valikoimamme on täydentynyt valmiiksi rimoitetuilla akustiikkalevyillä sekä rimapaneeleilla.

Rimaseinä akustoivan huopalevyn päällä Unique Homen kalustemyyjän työpisteellä.
Trendikäs puurimoitus sopii myös keittiöniemekkeeseen. Valikoimissamme on valmiita rimapaneeleja. Tämä valkoiseksi käsitelty rimoitus on asentajiemme itse valmistama.

Makuja ja koteja monenlaisia, joten onneksi ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa sisustaa ja kalustaa. Tämän hetken valikoimista löydät keittiöösi ja muihin säilytysratkaisuihin varmasti mieleisiäsi sävyjä, kuoseja ja materiaaleja, olitpa sitten japandi-tyylin, villien värien tai yllättävien yksityiskohtien ystävä. Kodikasta ja kotimaista kalustamisen vuotta 2023!