Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Keittiötrendit ja vuoden värit 2024

Kulhollinen Durat-mallipaloja. Valikoimissamme on monia niin kutsuttja solid surface -komposiittimateriaaleja,. joista yksi on suomalainen, uusiomuovia valmistuksessaan hyödyntävä Durat.

Persikkaa, puuteria ja veikeitä värejä näkyvissä! Vuosi sitten totesimme, että epätavallisina aikoina elämään kaivataan iloa, valoa ja lämpöä. Kenties juuri siksi sisustustrendeissä ovat korostuneet vahvat värit, muhkeat muodot ja luonnonläheisyys. Pehmeää tunnelmaa on luvassa myös vuodelle 2024.

Helatukun vetimiä ja nuppeja on saatavilla muutamilla Kensan ovisävyillä.

Vuoden värit

Kansainvälinen väri-instituutti Pantone on jo 25 vuoden ajan nimennyt vuoden värin, jonka se ennustaa näkyvän vahvasti niin pukeutumisessa kuin sisustuksessa. Oman trendivärinsä julkistaa Pantonen tapaan perinteisesti myös suomalainen Tikkurila. Tällä kertaa molemmat väriasiantuntijat katsoivat maailmaa samanlaisin linssein ja näkivät vuoden 2024 pehmeän persikkaisena. Myös värivalintojen taustalla piilevistä sanomista löytyy yhtäläisyyksiä. Myllerryksessä olevaan maailmaan kaivataan nyt selvästi yhteisöllisyyttä, empatiaa ja levollisuutta.

Pantonen mukaan vuoden väri tiivistää kulloisenkin ajan hengen ja kertoo kuluttajien mielialasta. Vuoden 2023 vahvan pinkistä Viva Magenta -sävystä on nyt siirrytty pehmeämpiin tunnelmiin. Vuoden 2024 väri on sydämellisen persikkainen ja kantaa nimeä Fuzz Peach.

Maaliyritys Tikkurilan vuoden väri taittaa sekin persikkaan ja on nimeltään Nude in Nizza. Color Now 2024 -kokoelmasta löytyy myös 13 muuta uutta sävyä, jotka toimivat monenlaisilla pinnoilla ja myös toisiinsa yhdisteltyinä. Murrettujen ja maanläheisten sävyjen suosio on edelleen vahvaa, vaikka toisaalta väri kuin väri tuntuu tällä hetkellä olevan trendikäs. Kuvan seinämuraali on maalattu Color Now 2024 -sävyillä. (Kuva: Tikkurila)

Seinämuraalissa Tikkurilan Color Now 2024 -kokoelman sävyjä. Kuva: Tikkurila.

Värilliset kaapistot

Siinä missä vuosituhannen alku oli valkoisten keittiöiden ja minimalistisuuden aikaa, 2020-luvulla persoona saa näkyä kalustamisessa. Yhä useammasta suomalaiskeittiöstä löytyy nyt vihreän sävyjä, puukuoseja ja ylipäänsä lämmintä tunnelmaa. Myös useamman eri materiaalin tai värin yhdistelmät kaapistoissa ovat suosittuja. Murretuilla sävyillä yleisilme on helppo pitää levollisena. Toisaalta päätään nostaa Bauhaus-henkinen perusväreillä leikittely. Nähtäväksi jää, missä määrin sinisen, keltaisen ja punaisen yhdistelmä siirtyy catwalkeilta kaapistoihin. Kaikki aineikset ovat ainakin olemassa ja löytyvät myös Unique Homen laajasta valikoimasta.

Tähän keittiöön valittiin maalatut mdf-ovet kahdessa eri sävyssä. Valkoisen kaapistot kehystävät naavanvihreää syvennystä. Yläovet jätettiin ilman vetimiä, mutta muihin oviin asennettiin mustat nupit.
Sinisen, keltaisen ja punaisen yhdistelmä henkii vuosisadan takaista Bauhaus-tyyliä. Perusvärejä löytyy esimerkiksi Durat-komposiittien laajasta sävyvalikoimasta.

Keväällä 2023 uudistimme oman tuotantomme levyvalikoiman ja päätimme ottaa mukaan reippaasti väriä. Moni rohkeni epäillä, että keltainen ei ihan helposti päädy suomalaiskodin kaapistoon, mutta ovimallit eivät kauaa ehtineet olla esillä myymälässä, kun pääsimme jo toteuttamaan asiakasperheelle aurinkoista eteiskalustusta. Vuoden 2024 uutuutena aloimme valmistaa Turussa itse myös tammiviiluovia, jotka suojakäsittelemme myrkyttömillä Rubio Monocoat -öljyillä. Samalla puupinta saa juuri kotiisi sopivan sävyn. Värien vaikutus mielialaan on kiistaton, joten omaa lempisävyä ei mielestämme kannata turhaan arastella isoillakaan pinnoilla.

Mittojen mukaan valmistamamme eteiskaapisto pitää sisällään sekä tankotilaa, hyllyjä että vetokoreja. Yhden oven takaa löytyy siivouskaappi. Iloinen ilme kalusteoviin syntyi oman tuotantomme keltaisella levyvärillä sekä valkoisilla nuppivetimillä.
Unique Home valmistaa Turussa tammiviilusta kalusteovia, -runkoja ja esimerkiksi ruokapöydän kansia mittojen mukaan. Käsittelyssä käytämme Rubio Monocoat -öljyjä.

Kaiken värikkyyden rinnalla ajan henkeen kuuluu toisaalta myös neutraali harmonia, ja monissa trendiennusteissa on viitteitä jopa minimalismin paluusta. Materiaalien kirjo takaa onneksi sen, että jokaisen on nykyään mahdollista tehdä omaa makuaan miellyttäviä valintoja yksityiskohtia myöten. Mikäli vakiovärien valikoimasta ei tahdo löytyä keittiökaapistoihin juuri sitä täydellistä greigen sävyä, voit yhtä hyvin valita mieleisesi esimerkiksi Tikkurila Symphony -kartastosta. Tarjoamme maalattuihin mdf-kalusteoviin sävytyspalvelua, joka kasvattaa vaihtoehtojesi määrän tuhansiin.

Greige keittiö on sävytetty asiakkaan toiveen mukaisella NCS-värillä. Samalla sävyllä maalattiin myös keittiön seinät.

Kaarevat saarekkeet

Jos ovat trendivärit pehmeitä, niin sitä ovat nyt myös muodot. Jyrkkä kulmikkuus on saanut viime vuosina väistyä. Kaarevuus ja pyöreys toistuvat niin sohvissa, peileissä, oviaukoissa kuin pöydän kulmissa. Viime vuoden trendikatsauksessa pohdiskelimme, ettei ilmiö tunnu kovin yllättävältä. Kovina aikoina elämässä on tilausta pehmeydelle.

Mikäli haluat luoda kiintokalustukseen kutsuvan tunnelman, valitse luotisuorien linjojen sijaan esimerkiksi kulmista pyöristetyt laminaattitasot ja kaarevat tai pyöreät vetimet. Myös keittiösaarekkeissa ja -niemekkeissä nähdään nyt muotoja. Valmistimme hiljattain mittatilaustyönä sisustussuunnittelija Maru Hautalan ideoinnin pohjalta vanerirunkoisen, kaarevan keittiöniemekkeen, joka myöhemmin laatoitettiin. Oman tuotantolaitteistomme ja osaavien käsiparien yhteistyönä syntyy monenlaisia erikoisratkaisuja.

Kaareva vanerirunko laatoitettavalle keittiösaarekkeelle.

Kalustamisen kiinnostavat yksityiskohdat

Vuosi 2024 tuo mukanaan lisää väriä myös kalustuksen pienempiin yksityiskohtiin. Allastoimittajamme Stala toi vuodenvaihteessa markkinoille salvianvihreän ja punasaven sävyiset komposiittialtaat. Ensiksi mainitun löydät myymälämme uudesta kodinhoitohuoneen mallikalustuksesta. Helatukku puolestaan on soinnuttanut vetimiään suomalaisvalmistajien kalusteoviin. Eri metallivärienkään ei tarvitse enää riidellä keskenään keittiössä tai kylpyhuoneessa, sillä niin hanoja, vetimiä kuin allasheloja on saatavilla esimerkiksi kuparin tai messingin sävyissä.

Väriä ei puutu myöskään moderneista työtasomateriaaleista. Durat- ja Woodio-komposiitit ilahduttavat paitsi kotimaisuudellaan, myös herkullisella sävyvalikoimallaan. Kumpikin materiaali tarjoaa paljon työstömahdollisuuksia.

Stalan salvianvihreä komposiittiallas ja vihreä Durat-komposiittitaso yhdistyvät myymälämme mallikalusteessa.
Altaan koripohjaventtiili hohtaa kuparisena. Iloisen väriset tasopalat ovat Duratia.

Värien lisäksi katseet kiinnittyvät myös kiinnostaviin pintastruktuureihin. Kuvioidut ja värilliset lasit ovat löytäneet tiensä liukuoviin, tilanjakoseiniin ja vitriineihin. Lasipintoja ylipäänsä käytetään kalustamisessa enemmän kuin pitkään aikaan. Myös vuosia jatkunut rimoitustrendi näkyy edelleen sisustamisessa, ja sen on saanut vähitellen uusia muotoja. Esimerkiksi uralliset kalusteovet ja raitalasi luovat tilaan rimoituksen tyylistä vaikutelmaa.

Lasiaukko-ovessa käytetty screen-lasi antaa näkösuojaa mutta päästää silti valon kulkemaan.
Uralliset kalusteovet toistavat seinärimoituksesta tuttua tyyliä. Vetimiin on tarjolla uusia sävyjä, jotka on soinnutettu maalattujen mdf-ovien kanssa yhteensopiviksi.

Suomalaisen työn tukeminen

Yhä useampi kuluttaja haluaa tietää, missä ja miten hänen ostamansa tuote on tehty. Paikallisuuden tukeminen ja kotimainen käsityötaito nauttivat arvostusta. Toisaalta moni painii tällä hetkellä kuluttamiseen liittyvien ristiriitojen kanssa, mikä käy ilmi esimerkiksi Suomalaisen Työn Liiton tutkimustuloksista. Miten olla vastuullinen ja ympäristötietoinen, jos rahaa on käytettävissä aiempaa vähemmän? Voiko suomalaista työtä ostaa ilman paksua lompakkoa?

Haluamme tarjota mahdollisuuden kalustaa kotimaisesti monella erilaisella budjetilla. Siksi materiaalivalikoimamme on laaja, ja valmistamme esimerkiksi kalusterunkoja niin melamiinilevystä, korkeapainelaminaatista kuin tammiviilusta. Meillä pääset halutessasi seuraamaan tilaamiesi Unique Home -kalusteiden valmistumista, sillä omat tuotantotilamme sijaitsevat myymälän seinän toisella puolella.

Mittatilauskalusteet CNC-työstöillä Unique Homen omasta tuotannosta.
Oman tuotantomme parikymmentä vakiolevyväriä tarjoavat mahdollisuuden nopeaan kalustamiseen. Vihreä allaslaatikosto on omaa tuotantomme ja valmistettu Turussa.

Makuja ja koteja on monenlaisia, joten onneksi ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa sisustaa ja kalustaa. Suunnittelu- ja myyntitiimimme auttaa mielellään kartoittamaan kotiisi sopivaa tyyliä ja käyttöösi sopivia ratkaisuja. Kun haluat tulla suunnittelemaan kanssamme kotimaisia keittiökalusteita tai säilytysratkaisuja, varaa tapaamisaika näppärästi suoraan kalenteristamme.

Kodikasta ja kotimaista kalustamisen vuotta 2024!

Oman tuotantomme Deep Sahara -levyovi, alumiinikehyksinen raitalasi ja pähkinäviilu sopivat kaikki Unique Home -kaapistoihin.