Skip to main content
ajankohtaistaetusivu

Keittiö- ja kalustetrendit vuonna 2022

Toteutamme keittiöösi mdf-kaapistot millä tahansa Tikkurilan värikartastosta poimitulla sävyllä.

Jotain uutta vai pelkästään vanhan toistoa? Yksi kalenterivuosi ei sisustustrendeihin tuo radikaalia muutosta, joten vuoden 2021 hittisävyllä maalattu seinä näyttää ihan ajankohtaiselta myös vuonna 2022. Aina on silti havaittavissa vahvistuvia tai hiipuvia trendejä. Pinnalla jatkaa kaikki, mitä voit löytää metsästä tai luonnosta. Ruskean sävyjä näkyy kodin pintamateriaaleissa enemmän kuin pitkään aikaan, mutta toisaalta rohkeat sisustajat leikittelevät kirkkailla väreillä ja persoonallisilla muodoilla. Katsasta kanssamme kalustamisen trendeihin!

Woodion materiaalimallit löydät Unique Home -myymälästä.

Maanläheisyys jatkuu

Valitse puuta ja et mene metsään! Aidot materiaalit jatkavat pinnalla ja pinnoilla myös vuonna 2022. Puulajeista tammi on klassikko, mutta kaikkein trendikkäimmät kalustajat valitsevat nyt viiluoviin pähkinää tai muita puulajeja tummaksi käsiteltyinä. Edullisemmin sama tunnelma keittiöön syntyy esimerkiksi puupintaa jäljittelevillä mikrolaminaattiovilla. Vedenkestävää puukomposiittia hyödyntää puolestaan suomalainen Woodio, jonka innovatiiviset tuotteet löydät nyt Unique Homen valikoimista.

Myös kaapistojen sisäosat saavat ansaitsemaansa huomiota. Arjen pientä mutta tärkeää luksusta tarjoavat esimerkiksi tammipuiset aterinlokerikot. Aamiaiskaappiakin kelpaa pitää auki, kun sisäpuoli on viimeistelty kalustekokonaisuuden ulkoisten osien kanssa yhteensopivaksi.

Skandinaavisen vaalea keittiö pocket door -aamiaiskaapilla ja pomppusaranoilla. Kvartetti Saarni -ovet ovat puukuvioitua mikrolaminaattia.
Aterinlokerikkojen ei tarvitse olla muovisia. Tämä tyylikäs kokonaisuus koostuu tammipuisesta veitsitelineestä ja välinelokerikosta.

Suklaasta nougatiin, kunhan on ruskeaa

Ruskea on uusi musta. Kahvi, pekaani, mahonki, toffee – Kaikki ruskean sävyt näyttävät nyt herkullisilta. Suomalainen maalivalmistaja Tikkurila nimesi hiljattain vuoden 2022 väriksi punertavan ruskean Tuulihaukan (L487), jota se kuvailee lempeäksi, juurevaksi ja syleilevän lämpimäksiRuskean sävyjä tulemme varmasti näkemään kaapistoissa ja kodin pinnoilla useamman vuoden ajan. Metallisävyistä etenkin messinki komeilee yksityiskohdissa, kuten hanoissa, altaissa ja vetimissä.

Vaatemuodin lisäksi myös sisustuksessa on nyt runsaasti 70-luvun tunnelmaa, ja vuosikymmenen arkkitehtuuri puhuttelee monia. Sosiaalisesta mediasta on ollut helppo havaita, että useat suomalaiset vaikuttajat ovat remontoimassa kodeikseen 70-luvun omakotitaloja punatiililaattoineen ja isoine ikkunoineen. Samaa henkeä tavoitellaan entistä useammin myös uudisrakentamisessa.

Keittiön yläkaapistona toimii lasivitriini pellavanvärisillä mdf-osilla. Ilmava vaikutelma syntyy lasihyllyillä.

Kunnia kotimaisuudelle ja kädentaidoille

Kotimaisuuden arvostus on noussut pandemia-aikana ennätyslukemiin, ja moni kiinnittää entistä enemmän huomiota valintojensa vastuullisuuteen. Tämä käy selvästi ilmi Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksista. Yhtä lailla oman asiakaskyselymme vastauksissa paikallisuuden ja kotimaisuuden merkitys korostui. Meillä tehdään ylpeinä suomalaista työtä, ja arvojemme mukaisesti suosimme myös yhteistyökumppaneina muita kotimaisia yrityksiä.

Unique Home -kalusteet valmistuvat Suomen Turussa. Sekä kalusteillemme että omalle asennuspalvelullemme on myönnetty Avainlippu-merkin käyttöoikeus.

Toiminnallisuus

Etätyöt ovat tulleet monilla aloilla ainakin osittain jäädäkseen. Kotitoimistoa ei pidemmän päälle jaksa katsella keittiön pöydän ääressä, eikä työrauhakaan ole siinä välttämättä paras mahdollinen. Tilasuunnitteluun on siksi kohdistunut uudenlaisia vaatimuksia. Toiminnallinen ja helposti piilotettava työpiste syntyy kalustekokonaisuuteen esimerkiksi aamiaiskaappimekanismeja hyödyntämällä. Erillinen työhuone on tietysti arjen luksusta parhaimmillaan. Sitä ei kaikista kodeista kuitenkaan löydy, joten näppärille ratkaisuille on tilausta. Vapaa-aika alkaa, kun etätyön jäljet saa suljettua pois silmistä ja samalla mielestä.

kotitoimiston kalusteet

Lasi

Kuka väittää, ettei vitriini sovi moderniin keittiöön? Lasia näkyy nyt paljon huonekaluissa, ja se on tehnyt paluun myös keittiön kaapistoihin. Moderni vitriini on virtaviivainen ja ledeillä valaistu. Sillä syntyy tilaan keveämpi ilme kuin umpinaisilla yläkaapistoilla. Lasiset hyllyt lisäävät entisestään ilmavaa vaikutelmaa, kuten Villa Lumirinteen sinivalkoinen Unique Home -keittiö havainnollistaa.

Lasivitriini sopii myös moderniin keittiöön keventämään ilmettä.

Avo-osat

Avohyllyt ovat pitkään olleet suosiossa etenkin yläkaappeja vieroksuvien keskuudessa. Niille onkin kiva sijoittaa keittiön kauneimmat astiat tai käytetyimmät kuiva-aineet näteissä purkeissa. Vähän uudempi ilmiö on istuttaa kiinteään kalustukseen erilaisia avo-osia. Niitä saattaa löytyä saarekkeesta tai yhtä hyvin yläkaapistoa keventämässä, kuten Piian keittiössä.

Kiinteä avo-osa keventää yläkaapistoa. Sen materiaalina käytimme samaa Tikkurilan Pro Grey -sävyllä maalattua mdf:ää kuin kalusteovissa.

Ruokakomero haastaa aamiaiskaapin

Aamiaiskaapit eivät ole katoamassa minnekään, mutta uudisrakentajien keskuudessa suosiotaan kasvattaa myös erillinen ruokakomero. Vanhoista taloista tuttu pantry sijaitsee tyypillisesti aivan keittiön tuntumassa ja sinne mahtuu kävelemään sisään. Modernista ruokakomerosta löytyy sekä säilytys- että työskentelytilaa, joten keittiön puolella on helppo pitää tasopinnat siisteinä. Samaan tarpeeseen vastaavat aamaiskaapit. Koska keittiöt ovat nykyään tyypillisesti avoimia, niiden toivotaan toimivan visuaalisesti oleskelutilojen jatkeena ja näyttävän mahdollisimman huonekalumaisilta.

Valikoimiimme kuuluvat myös lasiaukko-ovet sekä tilanjakajat. Tämän Unique Home -keittiön yhteydestä löytyy erillinen pantry eli ruokakomero, johon kuljetaan mustakehyksisestä ruudukko-ovesta.

Näyttävät tasot

Työtasoissa on viime vuosina ollut elämää. Kuumin terrazzo-villitys on jo hieman laantumassa, mutta kuviolliset kivet, keraamiset tasot ja komposiitit tuovat eloa keittiöihin ja myös kodin muihin tiloihin. Vinkkivitonen: Kun pinnat eivät ole aivan yksivärisiä, ne ovat arjessa armollisia. Jokainen naarmu, sormenjälki tai leivänmuru ei osu samalla tavalla silmiin kuin tasasävyiseltä pinnalta.

Myös sävy sävyyn -toteutukset näyttävät erittäin ajankohtaisilta sekä vaatemuodissa että sisustamisessa. Kovien kontrastien sijaan kokonaisuudessa tavoitellaan harmoniaa, vaikkapa pukeutumalla päästä varpaisiin beigen eri sävyihin. Tämän tyylin suosijat valitsevat kotona kaapistoihin, tasoihin ja tilan muihin pintoihin mahdollisimman yhteensopivat, usein luonnosta lainatut sävyt. Esimerkiksi seinämaalina suosittu Tikkurilan Ajopuu (V484) kuuluu nykyään myös maalattujen ovien vakiomallistoomme. Voit toki tilata meiltä maalatut ovet millä tahansa sisämaalikartastosta valitsemallasi sävyllä.

Kivitasovalikoimamme on laaja, ja kotimaiset veistämökumppanimme työstävät tasot aina kalustukseesi sopiviksi. Tähän keittiöön asukkaat valitsivat kaunista kalkkikiveä.

Väriä elämään

Hillityn murrettu sävymaailma ei ole se ainoa ja oikea. Sosiaalisessa mediassa ja sisustuslehtien sivuilla näkyy myös Memphis Milano -henkistä leikittelyä. 80-luvun alun tyylisuunta yhdisteli ennakkoluulottomasti kirkkaita värejä ja mielenkiintoisia muotoja. Kaikelle iloiselle on nyt varmasti tilausta, kun pandemia-aika on rajoittanut elämää ja koetellut jaksamista. Suomessa värien voimaan ja iloiseksi tekevään muotoiluun uskoo esimerkiksi huonekaluvalmistaja Hakola.

Yhä useammin myös meidän asiakkaamme rohkenevat valita värejä kaapistoihinsa. Tikkurilan Greipillä (S302) sävytetyssä Unique Home –keittiössä paistaa aina aurinko, ja olemme päässeet toteuttamaan myös useita sinisiä ja vihreitä kalustekokonaisuuksia. Mikäli ajatus reippaasta väristä kutkuttaa sinuakin, mutta pelkäät sen hallitsevan liikaa, yhdistä siihen jotain neutraalimpaa. Kaksiväriset keittiöt ovat nekin itseasiassa nyt varsin trendikkäitä, joten ylä- ja alakaappien ei ole mikään pakko olla samaa sävyä tai edes materiaalia.

Kuten tämä katsaus jälleen kerran osoitti, ei ole vain yhtä oikeaa tapaa olla ajan hermoilla. Persoonallisuus on aina muodikasta, ja koti kannattaa kalustaa asukkaitaan varten. Sopivan värikästä vuotta 2022!

(Kaikki artikkelin kuvat ovat asiakkaidemme kodeista tai omasta myymälästämme.)

Keltainen yläkaapisto ja harmaa alakaapisto yhdistyvät Unique Home -keittiössä. Mustat tasot ovat ohutta täyslaminaattia.